Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоний Тодоров: Санкциите от САЩ са знак за недоверие към България

Сигурен съм, че ще има последици, включително във вътрешен план

Антоний Тодоров
Снимка: БГНЕС

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица за значителната им роля в корупцията в България, както и на принадлежащи им общо 64 компании. Това се казва в съобщение на сайта на Американското финансово министерство. 

Мерките са насочени срещу Васил Божков, представен като „известен български бизнесмен и олигарх“, Делян Пеевски – „бивш депутат“, и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции.

Някои анализатори разчетоха този акт като снемане на доверието от управлението “Борисов“.

Темата коментира в “Нашият ден“ политологът Антоний Тодоров:

Настина малко ни изненада това решение. Честно казано, го очаквахме преди това, когато САЩ наложиха такива ограничения на един съдия. Така и не се разбра кой знае колко и за какво беше, но все едно, тогава очакванията бяха, че ще бъде някоя по-видна фигура, свързана с различни корупционни практики или неприемливи действия в правителството.

Но това не се случи, случи се сега. Определено е знак за недоверие към нашата страна, която не успява сама да се справи с толкова съществени въпроси.

Сигурен съм, че ще има последици, включително във вътрешен план."


Васил Божков се надява скоро да се завърне в България

"Не бих третирал г-н Божков, още повече в неговия политически проект, като нещо повече от защитна реакция.

Видяхме колко много бизнесмени в България се пробваха да създават свои бизнес партии, да влизат в политиката. И в крайна сметка тези партии да лобират за едни или други свои частни интереси.

Завръщането на Васил Божков за момента не изглежда вероятно, защото, ако той просто реши да се върне, със сигурност ще бъде арестуван, защото има поредица от обвинения срещу него.

По интересното е друга, защото той отправи едно много сериозно обвинение, за дадени подкупи към 60 млн.

Той го каза, че ги е давал чрез Владислав Горанов към Бойко Борисов. Той назова лидери. Дали Американското правителство има предвид някой от двамата, това ми е трудно да кажа."


Нинова заяви, че политическия лидер не е тя

"Хубаво е тя да го обясни – защо го заявява. Защото не всички политически лидери тръгнаха да правят такива заявления.

Изключително проблематично е днес да се признават някакви по-близки отношения с бизнесмени като Васил Божков. Защото, знаем, той беше много близък до ГЕРБ и до Бойко Борисов и изведнъж се превърна във враг номер едно.

Става въпрос за една цяла система, при която има наши бизнеси и  не наши. Бизнеси под крилото на властта и такива, които не са под неговото крило.

Една такава система би трябвало да прекрати своето съществуване. Това е въпросът на дълбоката реформа."

Слави Трифонов

Слави Трифонов –  “Не санкциите на САЩ ще променят България, а събудилото се гражданско общество“

"Поведението на ИТН продължава да е същото, каквото беше и в навечерието на изборите от 4 април. Присъствие в социалните мрежи, почти никакво присъствие в други медии, освен телевизията.

Изглежда това печели подкрепа сред една част от обществото. А и не малко хора привиждат в партията на Слави Трифонов един глас на протеста.

ИТН е изправена пред огромното предизвикателство да отговори на очакванията след следващите избори. Да състави правителство, което да изведе страната от тази все по-задълбочаваща се криза.

Има очаквания и ако те не отговорят на тях, ще бъде срив за партията и избирателите ще се ориентират неясно към какво, но може и към откровено опасни политически субекти."

Чуйте Антоний Тодоров в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15