Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Новата мисия на Алек Попов

Алек Попов
Снимка: Личен архив

20 години след култовата сатира „Мисия Лондон" писателят Алек Попов се завръща с нова мисия, която пренася в един съвсем различен, но вълнуващ свят в центъра на Азия.

В далечен Туран, малка изостанала република в центъра на Азия, експедиция от далечна България, развита, богата страна в състава на ЕС, търси корените на великото някога българско племе.

Проф. Несторов вярва, че местните жители са преки потомци на прабългарите, и е готов да измери хиляди глави, за да докаже теорията си. А в България се задават избори.

Нацията се топи, рейтингът на политиците пада. Какво по-хубаво от откриването на нови българи, които да пуснат "правилната" бюлетина?

Историческата мисия да интегрира братята по кръв се пада на проф. Докузанов, идеолог на телевизия "Онгъл Нюз", експерт по градежи на автентични крепости, продавач на митове и ритуални чаши от черепи на византийски войници.

Алек Попов  разказва за новата си книга “Мисия Туран“ в “Нашият ден“:

"Малко след рождения си ден успях да завърша едни роман, в чието заглавие също седи думата “мисия“. Това е “Мисия Туран“. Това е роман, който, общо взето, затваря един цикъл от мисли от идеи и от творчески търсения.

Книгата излиза точно 20 години след първата – “Мисия Лондон“. Това наистина е много време. Не само в човешкия живот, а в някакъв исторически аспект.

Защото много неща са се случили през това време. Променили са се някои нагласи. Други теми са излезли на преден план."

Туран – дума с много значение

"Има и няколко града в Централна Азия, които се казват Туран в различни страни. Единият от тях даже съм имал случай да го посетя. Той се намира точно в центъра на Азия в Република Тува.

Туран е измислена страна, няма страна с такова име, има местности, както споменахте, но няма такава страна. И това беше донякъде една от причините да избера това име. Без чак толкова да си давам сметка за всички конотации, които предизвиква.

Но това наистина е дума, наситена с най-различни смисли. Включително в Унгария има един популярен термин, който се казва “Туранското проклятие“. И в Унгария, както и в България, християнството не е прието много лесно. И там е съпътствано с един насилствен процес. Не е станало веднага. И “Туранското проклятие“ е нещо, с което се свързват много от нещастията, исторически превратности на съдбата. При унгарския народ се свързва именно с това, че те са изневерили на старите богове."

Чуйте Алек Попов в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук профил на Алек Попов.

Туран е общо название в пехлевийската литература на земите, обитавани от скотовъдски племена и народи (туранци), разположени на север и североизток от Иран и в Азербайджан. За туранци били смятани редица народи от Средна Азия, сред които саките, кушаните, партите, ефталитите и т.н. Според „Шахнаме“, коренните земи на Туран се намирали на север от река Сърдаря.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Крис Клийв за репортажите от центъра на сърцето

Британският автор Крис Клийв беше един от участниците в летните литературни срещи в София на 14 юни. Той представи пред българската публика четвъртия си роман "Злато", който идеално се вписваше в темата на срещите – "Литература и спорт". Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София Водеща в "Злато" е Историята на две..

публикувано на 17.06.24 в 16:20

Младият актьор Калоян Желев за красотата в простите неща

Той е нърд и не го е срам от това. Обича аниме, всъщност гледа предимно анимации. Старае се да е здраво стъпил на земята, защото една награда, а в случая става дума за "Икар" – както казва самият той – не е повод да литнеш в облаците. "Трябва да знаеш кой си, откъде тръгваш, какво можеш и скромно", обяснява Калоян Желев. Когато си в..

публикувано на 17.06.24 в 13:51

В Бургас отбелязват 100-годишнината от рождението на художника Георги Баев с изложба

Тази година се навършват 100 години от рождението на големия художник Георги Баев. В родния му град Бургас отбелязват годишнината с изложба, която се откри на 1 юни в културния център "Морско казино" и ще бъде на разположение за разглеждане до 31 август. Людмила Кутева , ръководителят на центъра, разказва повече за художника и неговото творчество...

публикувано на 17.06.24 в 10:54

20 години археологически проучвания в Провадия-Солницата

Един обект, обвит в мълчание, успява да проговори благодарение на 20-годишните усилията на екип от археолози, ръководен от акад. проф. Васил Николов. На 11 юни Националният археологически институт и музей на Българската академия на науките (НАИМ – БАН) откри изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр." ,..

публикувано на 17.06.24 в 09:54

"В свои води" е шестата самостоятелна изложба на художничката Ивелина Иванова

Ивелина Иванова има художествено образование живопис и стенопис, пътувала е по финансирани студентски програми в Испания, Италия, Русия и е следвала в тамошни университети. За себе си казва, че тези образователни възможности са дооформили нейния художествен и естетически поглед към изкуството. Първите ѝ колективни и самостоятелни изложби са били..

публикувано на 17.06.24 в 08:25