Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енциклопедия бюрократика. Епизод 4: Османският книжен тигър

Снимка: Wikipedia

В четвърти епизод на нашата енциклопедия бюрократика надникваме в последния предмодерен момент от историята на света, преди големите географски открития, когато никой все още няма глобален поглед и не може да завърти глобуса, защото той още не е измислен.

Между 1350 и 1550 година големи части от света е зает от суперсили, сред тях мощната Османска империя, която обхваща три континента и се простира от Алжир до Каспийско море и от Будапеща до Мека.

Една от устоялите през вековете империи е Османската, която завладява Константинопол през 1453 г. и от мощна военна сила се превръща и в административна, а историята ѝ ни казва едно, че хартията е власт.

Има ли Османската империя, подобно на Римската от времето на император Октавиан, претенции за културна експанзия? Има ли Пакс Османа в една империя, която не е аристократична като структура, и в която съществува професионален и образователен ценз?

Благодарение на склонността на Османската империя да си записва всичко за своите поданици и данъкоплатци, днес разполагаме със сведения за собствената си история от 15 до 19 в.

В архива, който се пази в Истанбул, могат да се намерят страници сведения за българските области и села и да попълним представата си за стопанската, социалната и дори политическата си история. У на се пази третият по големина Османски архив, а как попада у нас е много любопитно.

Административното устройство, бюрократичната машина и явленията, които тя регулира, моделират историята в не по-малка степен от бляскавите победи или дворцовите интриги, както ще ни уверят нашите водачи историкът от Софийския университет Алексей Кальонски и доц. д-р Християн Атанасов, дългогодишен служител на Държавна агенция „Архиви” и архивист в направление „Ориенталски сбирки” към Народната библиотека.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13

Големите надежди…

Под това мото премина разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. Наш екип беше в Сандански, където традиционно се събират специалистите, за да обсъдят най-важните промени и новости в урологията. В ефира на седмичното издание на програма "Христо Ботев" първи се включи доц. Владислав Младенов. Лекар от средното поколение, но с..

публикувано на 11.06.24 в 16:30

Шавуот – празник на Тората

В празничния календар на всеки народ има специални дни, в които се отдава почит на Духовната му връзка с Бог. За еврейския народ това e Шавуот – денят, в който Бог чрез Мойсей му дава Тората. Това се случва 7 седмици след Спасението от робството в Египет. Отбелязва се на 50-ия ден след Песах и както традицията повелява, настъпва вечерта след..

публикувано на 11.06.24 в 15:39

"Медиен език и стил" на проф. Андреана Ефтимова 10 години по-късно

Новото допълнено и преработено издание на учебника с подзаглавие "Теория и съвременни практики" включва опита от още 10 години преподавателска практика във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, нови примери и явления от реалната журналистическа реч. Що се отнася до езиковата подготовка на студентите, проф...

публикувано на 11.06.24 в 13:25