Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Венеция Караманова: Диригентът трябва да създава кауза

Венеция Караманова
Снимка: Ани Петрова

Вече 42 години от живота на маестра Венеция Караманова са посветени на Детския хор на Българското национално радио. Той е един от най-добрите детски хорови състави не само на България, но и в света.

Не отдавна на тържествата, посветени на 60-годишнината на Детския хор на Националното радио заедно с отличията за състава бе отличено и диригентското майсторство на маестра Караманова.

Животът често прави неочаквани подаръци. Така се случва и при нея. Като малко момиче мечтае да бъде част от състава на Детския радиохор, но майка ѝ и решава, че трябва да продължи да свири на пиано, на което свири от 4-годишна.

Години по-късно г-жа Караманова става диригент на любимия Детски радиохор.

По повод 60-годишнината на Детския радиохор маестра Караманова получи много награди и грамоти. Тя и хорът получиха и отличието “Св. Св. Кирил и Методий“, което беше връчено лично от президента Румен Радев.

Венеция Караманова

Венеция Караманова е главен герой в “Нашият ден“.

“След такова преживяване, което имахме, ние бяхме готови за това, което желаем да представим на публиката, но не бяхме готови за съпреживяването и за емоцията, която последва. 

Да застанеш пред толкова много публика, а преди това пред държавния глава, който казва, че “Детският хор е национално богатство, което трябва да се съхранява“. Това наистина е вълнуващо.

Изведнъж те отвежда в съвсем други мащаби, готвейки се за концертите, ти се съсредоточаваш само върху едната част – изпълнителската и организационната.

А тук виждаш значението, което има твоето дело. Може би това е резултатът от концерта и от всички признания, които получихме."


От 2013 г. до днес маестра Караманова е начело Детския радихор на БНР. Той има репертоар почти 1000 произведения и концертна дейност на 4 континента.

Поглед назад

"Беше ми много трудно, защото, завършвайки Консерваторията, имах техническите умения, занаят, но да работиш с детски хор при това суперпрофесионално, беше ново за мен.

В Консерваторията и сега не обръщат внимание на детското пеене и създаването на такъв хор, а то е в основата на хоровото пеене, на хоровото изкуство, от което изкристализират върховите постижения на нашите оперни певци.

Беше ми трудно, защото трябваше да науча за развитието на детския глас, да се науча как да ги обединяваме. Всичко това научих от маестро Недялков и от моята работа с децата в крачка.

Едно е да се учиш въобще на дирижиране, друго е да работиш с деца. Там е особена магия, защото децата са много чисти и прозорливи. Те те усещат как се отнасяш към тях дали можеш, дали си искрен към тях и реагират адекватно.

Дирижирането е такава професия – ние се разкриваме пред децата 100%.

Маестра Венеция Караманова и Детския хор на БНР

Над 30 години помощник-диригент на акад. Христо Недялков

"Това, което съм научила, е отдаденост 100%. Защото маестрото и на 80 години работеше максимално в залата, не си спестяваше нищо, беше много взискателен към себе си, после към нас.

Суперпрофесионализъм, научи ме да не се опитвам да се харесам на децата по най-елементарния начин, напротив да ги издърпвам към високите изисквания, които имаме.

Това беше много интересно. Системата е специална, възприема се в Детския хор като основа и рамка на изграждането на този колектив и се възприема като такава от много хорови колективи и в България, и по света."

Връзката с музиката

"Връзката идва от семейството. Моите дядовци и баби всички са пели. Един от моите прародители е основател на операта в Стара Загора. Баща ми и майка ми са певци до последно. Действително съм заспивала на репетиции в хоровете и съм познавала нотите преди буквите.

Смятам, че семейната среда е много важна за предопределяне на пътя на едно дете. Имала съм късмета моите родители да бъдат отворени към моите възможности, да ме насочат към пианото – това ми даде основа, за да тръгна нагоре."

Но винаги песента и децата са били на първо място

"Моите ръце заболяха като пианистка във втори курс на Консерваторията, въпреки че бях при проф. Панка Пелишек. Затова отидох към хорово-диригентския клас – проф. Гюлева ме подкрепи за 20 дена се приготвих, кандидатствах, приеха ме и тръгна тази среща магията на хоровото изкуство."

Маестра Венеция Караманова

Най-трогателните преживявания с Детския радиохор

"Те са много. Винаги ме е удивлявал стремежът на децата да се подкрепят, тяхната всеотдайност. Но мисля, че тук е и ролята на диригента, той трябва да създава кауза. Създадеш ли кауза, на която да си водеща фигура, то тогава обединяваш децата около тази кауза.

Може би това е един от факторите, които допринесоха за успеха на хора. Имаме кауза – това е Детският радиохор винаги да бъде водещ и винаги да пазим постулатите на класическото хорово пеене, макар и чрез други изразни средства.

Аз давам на Детския радиохор, а получавам енергията на този млад състав. Да общуваш с младите хора е като благословия. Може би е имало напрежение в един момент в семейството, когато моите деца бяха малки и трябваше да организираме отглеждането им. Имам страхотно семейство, страхотни баби и дядовци, които помогнаха и преминах през този етап. И сега мисля, че уважението на семейството ми, на моите деца, вече големи хора, е точно поради факта, че съм устояла моето желание и мечта да работя с хора."

Най-скъпото отличие

"Не мога да кажа кое ми е най-скъпо. Сега получихме – и хорът, и аз – “Кристалното огърлие“. Удостояването за втори път от Европейската федерация също много ме вълнува. От Министерството на културата получихме грамота и за втори път получих “Златния век“ и печат “Цар Симеон Велики“. Децата получиха грамотата за 60-годишнната и приноса в развитието. Но в интерес на истината поставям на първо място плакета “Св. Св. Кирил и Методий“ от президента Радев, защото това е признание на състава за цялостния му принос за всички десетилетия на всички деца, които са минали през този хор и са създали тази общност и представителност на българската култура навсякъде по света."

Планове

"Вече разработваме един проект с Фондация “Дарби“ за посещение от Норвегия и в Норвегия. Имаме покани от Испания, които не успяхме да осъществим през миналата година. Плановете са много.

Насоката е да разширяваме още репертоара. Миналата година подготвихме 10 съвсем нови произведения, които ще реализираме през следващите десетилетия. Готови сме за 5-6 години напред."

Чуйте Венеция Караманова в звуковия файл.

Сними: БНР, Тихомира Методиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За гласувалите с усмивка

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че гласуването е не само право, но и задължение, най-вече пред самия себе си. Тази неделя след новините в 18 всички, които са гласували в неделя ще получат по радиото по една усмивка, която изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Милка..

публикувано на 07.06.24 в 17:30

"В очакване на Годо" отново провокира въпросът за чакането

Предстои премиера на представлението "В очакване на Годо" на сцената на кино-театър "Освобождение". Сценичната версия прилага подхода на театъра на абсурда, присъщ за Самюел Бекет, но използва и съвременни театрални техники и препратки. Въпросът за чакането през търсенето на себе си е поставен актуално през погледа на всички персонажи. Повече за..

публикувано на 07.06.24 в 17:15

Златните години на българското графично изкуство

70 творби на 35 български художници от три творчески поколения представя най-новата постоянна експозиция "Графика и живопис" на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна.   Знаковата изложба включва всички стилови и пластически направления в българското графично изкуство – фигуративизъм, експресионизъм, сюрреализъм,..

публикувано на 07.06.24 в 17:00

Да бъдеш Цветана Манева

Ако "Варненско лято" е аналогия за качествен театър, тя е аналогия за едно от големите имена в актьорската игра. Тя всъщност е художественият директор на Международния театрален фестивал, който за 32-ра година празнува театъра, член е на британското Шекспирово дружество. Тя е от дамите, които канят, от жените, които се запомнят, от актрисите, като..

публикувано на 07.06.24 в 16:25

Фестивал на младото и креативно европейско кино

Жителите и посетителите на София, които ценят доброто кино, могат да се насладят на филмовия фестивал "Европа – винаги млада и красива" до 26 юни. Прожекциите се осъществяват на лятната сцена в парк "Борисова градина" на обявените дати от 21 ч. – входът е свободен. Фестивалът на младото европейско кино е организиран в чест на 20-годишнината..

публикувано на 07.06.24 в 16:10