Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Отвъд картините“: финален (радио)тур с Антон Стайков и Свобода Цекова

Антон Стайков и Свобода Цекова
Снимка: архив на „Аларма“

Малко след откриването на изложбата, посветена на живота и творчеството на Борис и Славка Деневи (в края на май), Зорница Христова написа, че тази изложба се усеща като литература, „като разказ, като читателско преживяване“. А ние можем да отидем и още по-нататък, като кажем, че самото пространство е организирано по такъв начин, че сякаш посетителите попадат между страниците на една огромна книга. Тази огромна книга, разположена в непосредствена близост до дома на двамата художници на „Шипка“ 18, разказва цяло едно столетие – от раждането на бащата (Борис Денев) през 1883г. до смъртта на дъщерята (Славка Денева) през 1984г.

Тук ще намерите (вписани в полето на „книгата“) първите скици на Борис Денев за създаване на летателен апарат (от началото на миналия век), с който се говори, че дори е полетял за няколко метра. Тук са и радограмофонът „Минерва“, подарен на семейството от техния добър приятел Борис Христов (в едни вече много по-тежки години). Тук са убитите коне на бойното поле, адамитите, фейлетонът на Борис Денев, в който той разказва колко хубаво е, че не е бил футурист, когато по погрешка бива арестуван в Истанбул; тук е и мъжката баня в трудовия лагер където е изпратен след 9 септември по донос на свой роднина.

В частта, посветена на Славка Денева пък се изправяме фронтално пред дипломната ѝ работа, в която берачките на домати съвсем не са по социалистически ведри, а напомнят много повече на персонажи от фламандската живопис. Именно изборът да не „поправи“ картината си, за да угоди на каноните на времето, предопределят и нелекия житейски път на Славка Денева през следващите десетилетия (до самата ѝ смърт). Тук са натюрмортите й, които са хем самобитни, хем съзвучни със света, а не с тукашния курс в изобразителното изкуство по онова време. Тук е и портретът на Иванка Сокерова. Тук са редица нейни недовършени творби – нещо характерно за цялото й творчество; тук е и домашната й библиотека на няколко езика, в която централно място заемат автори като Жорж Перек и Хенри Милър…

Разбира се, тук са и всички скрити ниши и ъгълчета, които трябва сами да си откриете (имате само два дни – вторник и сряда, 13 и 14 юли, от 11 до 19 ч.). А ние с Антон Стайков и Свобода Цекова, на които дължим тази монументална изложба (културното събитие на годината за София, по наше скромно мнение), сме застанали пред инсталацията с радиограмофона „Минерва“ с натрупаните плочи и бюстовете на двамата художници върху ръждясала количка, и оттук започваме нашата радиообиколка, следвайки съдържанието на „книгата“ – 1883-1919 – Борис Денев. Детство и младежки годни. Германия. Войни“, „1920-1944 – В добро и зло: творчество, семейство, отново война“, 1944-1968 – Социализъм. Време на изпитания. Баща и дъщеря художници. Театър „Фукара“ и 1969-1984 – Славка Денева. Човекът и вещите. Чистото изкуство“… Но, разбира се, можете да ни слушате и по-нататък (за сравнение с личните впечатления): сега е по-важно да отидете, защото имате време само до тази сряда…

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дон Роберто" или история за бръснар, тореадор и добродушен бик

От 5 до 10 август в Созопол се  провеж да Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета".  Сред участниците са артисти от Португалия и Италия , както и български кукловоди, театроведи и артисти. "Има огромен интерес към всички събития на фестивала – както към всички спектакли, така и към нашата изложба,..

публикувано на 09.08.22 в 16:35
Д-р Кирил Алексиев в студиото на програма „Христо Ботев“

За музеите – поглед "отвътре"

"…Искам да благодаря, че давате трибуна именно на това – да говорим за проблемите, не само за хубавите неща – не да се похвалим, а да очертаем проблемите, които всъщност спъват развитието на българското музейно дело… Интересен факт за слушателите е, че "Европейски паралели – за музея, за галерията" е първото предаване, което обърна въобще внимание за..

публикувано на 09.08.22 в 11:17

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред Царския дворец в центъра на София от 1997 г., знае как маестро Карталов подхожда към своята публика..

публикувано на 08.08.22 в 15:30

Алексей Титаренко – творчество и естетика

Той е явление в световната фотография – той е един от малкото съвременни художници-фотографи с уникален почерк и новаторски стил. Негови произведения са сред най-големите световни колекции. Повлиян е от руския авангард, от Достоевски, Марсел Пруст и Шостакович. Той е Алексей Титаренко, чиято изложба “Град на сенките” е част от Деветия фестивал..

публикувано на 08.08.22 в 12:52

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови"

Изложбата "Вътрешни състояния – кораби и острови" на главен асистент Надя Текнеджиева представя обекти изработени от порцелан, в нейния неповторим елегантен и изящен стил. Творбите са вдъхновени от една от източните философии, където миналото е пред нас – ние вече сме го видели, настоящето сме ние – това се случва тук и сега, а бъдещето е зад гърба..

публикувано на 06.08.22 в 08:40