Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С почит към пианиста проф. д-р Ростислав Йовчев – вдъхновения артист и любим учител

Снимка: rostislavyovchev.blogspot.com

На 14 юли 2021 г. обичаният от колеги, приятели и студенти български пианист, педагог, музикален критик и общественик проф. д-р Ростислав Йовчев щеше да навърши 60 години, но ни напусна преждевременно на 29 юни, броени дни преди своя юбилей. Неговият клавирен изпълнителски стил притежава подчертана виртуозност, гъвкавост и релефност на интонационния рисунък, яркост на динамическите нюанси и задълбочено вникване в музикалната драматургия на конкретната творба, както и във философията и естетиката на изпълнявания автор.

Роден през 1961 г. в София, Ростислав Йовчев започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, а негов първи учител е Маргарита Хлебарова. След това музикалната му дарба продължава своето развитие в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София под опитното ръководство на Людмила Стоянова, а първият му успех на голямата сцена идва през 1980 г., когато става лауреат на Националния конкурс „Светослав Обретенов” в Провадия. В следващите години Ростислав Йовчев се утвърждава като един от ярките апологети на творчеството на българските композитори, както класици, така и на съвременните автори.

Концерт на Ростислав Йовчев в Балабановата къща
Освен от конкурса „Светослав Обретенов”, Ростислав Йовчев е носител на още редица престижни награди и отличия, сред които: трета награда от Международния конкурс в Салерно, Италия 1981, първа награда и наградата на Съюза на българските композитори от Националния конкурс „Карол Шимановски” 1982, трета награда от Международния конкурс „Пилар Байона” в Испания 1983 и единствената награда от конкурса за най-добро изпълнение на испанска музика в Сантяго де Компостела 1984 г. През същата година той се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, като студент на големия български пианист проф. Атанас Куртев, а след това завършва и неговия двугодишен майсторски клас. През 1992-93 прави специализация по пиано в Кралската консерватория в Брюксел в областта на клавирния концерт, камерната музика и акомпанимент на соловата песен.

Като солов и камерен изпълнител Ростислав Йовчев активно концертира в цяла Европа, а също така в Южна Корея и Тунис. Участва в някои от най-престижните музикални фестивали в България като: „Салон на изкуствата”, „Софийски музикални седмици”, „Варненско лято”, „Надежди, таланти, майстори”, „Дни на музиката в Балабановата къща” и „Аполония”, както и на престижния фестивал „Музикалният октомври в Картаген” – Тунис. Реализира записи за радио София, Варшава, Берлин и Сарагоса. Води редица майсторски класове в България, Румъния, Турция, Италия, Великобритания, Южна Корея, Тунис и Съединените щати. Между 2002 – 2004 г. е преподавател по пиано и във Висшия музикален институт в град Сус – Тунис. Бил е в клавирното жури на националните конкурси „Светослав Обретенов”, „Класика и съвременност”, „Лист-Барток”, „Андрей Стоянов”, „Велики учители” и други. Носител е и на приза „Кристална лира” за 2011 г. в двете категории „Инструменталисти” и „Музикална критика”.

Стиловият репертоар на Ростислав Йовчев е с изключително широк диапазон – от предкласическата до съвременната музика. Една от ярките характеристики на концертите му е тяхната тематична насоченост, посветена на конкретни автори или музикални епохи. Програмите му често включват рядко изпълнявани творби на известни или по-малко познати композитори, както и премиери на нови произведения, много от които са посветени на него. Той е и един от малцината български изпълнители, осъществили интегрално изпълнение на клавирните концерти на Бетовен на българска сцена. Това става в периода 2006-2008, а сценични партньори на Ростислав Йовчев са музикантите от Шуменска филхармония.
Ростислав Йовчев, солист на Плевенска филхармония
Проф. д-р Ростислав Йовчев е и дългогодишен преподавател по пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, а между 2008 – 2020 г. е и завеждащ катедрата по пиано в Теоретичния факултет. Неговите приятели, колеги и студенти ще го помнят не само като превъзходен пианист, задълбочен професионалист и музикант с фина чувствителност към стиловата характеристика на изпълняваната музика, но преди всичко с неговото голямо сърце и душа на прекрасен човек, готов винаги и във всичко да подаде ръка на всеки, който търси неговото съдействие.

Екипът на редакция „Класическа музика” отдава своята почит и поклон към личността и изпълнителското творчество на проф. д-р Ростислав Йовчев в предаването „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев” в петък, 16 юли, от 19.30 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

105 години от рождението на Руслан Райчев

Съботната оперна вечер посвещаваме на диригентското майсторство на Руслан Райчев. Ще излъчим цялостен запис на операта "Хованщина" от Модест Мусоргски, осъществен с хора и оркестъра на Софийската опера и солистите Никола Гюзелев, Стефка Минева, Стефан Еленков, Любомир Бодуров, Стоян Попов и др. За личността, живота и дейността на големия ни диригент ще..

публикувано на 25.05.24 в 08:05
Декори от Първо действие на операта „Хованщина”, Москва, 1897 г.

"Хованщина", народна музикална драма в пет действия от Модест Мусоргски

Първо изпълнение: Санкт Петербург, 9 (21) февруари 1886 година. Време и място на действието: Москва и нейните околности, 1682 година. Действащи лица: • Княз Иван Ховански, началник на стрелците – бас • Княз Андрей Ховански, негов син – тенор • Княз Василий Голицин – тенор • Шакловити, болярин – баритон • Досифей, водач на разколниците – бас •..

публикувано на 24.05.24 в 17:39

Открива се 55-ото издание на международния фестивал "Софийски музикални седмици"

От 23 май до 1 октомври в два модула – пролетен и есенен (първият повече симфоничен и хоров) ще продължи тазгодишното 55-о издание на фестивала "Софийски музикални седмици". Многобройни международни гости и изявени имена ще представят палитра от камерни и симфонични концерти, хорови и дуетни изпълнения. Акценти с подбрани произведения, композитори,..

публикувано на 22.05.24 в 10:09

София Главопулу – една от дамите на Балканите в "Ритъмът на Балканите 9" на ОНМ на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представи "Ритъмът на Балканите" – един от най-успешните си концертни проекти, който вече 8 издания прескача граници и събира на българска сцена едни от най- изявените музиканти на Балканите. 9-ото издание, тази година, представи дамите на Балканите, с великолепен подбор на..

публикувано на 22.05.24 в 08:20
Фридрих Велики свири на флейта, а Карл Филип Емануел Бах му акомпанира

Музиката на Фридрих Велики

Пруският крал Фридрих II (1712-1786), известен още като "Велики", е не само   успешен военачалник и щедър патрон на изкуствата, но и умел флейтист и автор на голямо количество инструментални творби, сред които над 120 сонати за флейта и континуо и 4 концерта за флейта и струнни. Роден през 1712 г., Фридрих от рано проявява по-голям интерес..

публикувано на 21.05.24 в 09:05