Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пети Витски празници – Ъглèн '2021

| обновено на 26.07.21 в 09:11

На 17 юли се проведе петото поредно състезание по улов на речна риба на Рачковия вир на река Вит при село Ъглен.

Организатори на събитието, проведено под патронажа на кмета на община Луковит, са кметство Ъглен, НЧ "Отец Паисий 1926", ЛРД "Сокол" – Луковит и ЛРД – Ъглен и местни бизнесмени. Надпреварата се провежда традиционно всяка година, с изключение на миналата заради пандемията.

Сред участниците се открои най-многобройната категория – детската. И тъкмо това е най-голямото достойнство на тези празници, защото покрай тръпката от потъването на плувката и изваждането на уловената риба в детските очи личи не толкова стремеж за улов, а Любов! Любов към реката, към природата, към животните и не на последно място – любов към родното място.

А как няма да обичаш това място, след като веднъж си видял каньона на реката, която почти обгражда селото? Това приказно дефиле, което те кара да ахваш от възторг!

Трябва да свалим шапка пред родителите на хлапетата-риболовци, защото те ги учат на най-важното – че трябва да пазим това богатство, да се грижим за него, да помагаме с каквото и както можем то да оцелее.

Всичко това става ясно от думите на децата и начина, по който говорят. Какъв трепет и обич има в думите на победителя Иван Христомиров Добрев, неговото по-голямо братче Петър и на заелия второ място Никола Нанков Илиев. Те говорят не само за реката и природата около тях. С болка и искрено възмущение говорят и за онези, които хищнически посягат на това богатство – бракониерите. И как по детски се борят с тази напаст. По детски, но се борят!

Тази любов им предават и другите събеседници – кметът на селото Красимир Кръстев, мъдрецът Йото Пацов, "риболовният професор" Сергей Въчовски, както и всички ловци и риболовци от Ъглен и Луковит.

Наслука, млади колеги!

Чуйте предаването от звуковия файл.


Снимки – Йото Пацов






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Делниците и празниците в село Паничери

Село Паничери се намира в община Хисаря , област Пловдив и в него живеят около 800 човека. На север от селото се намира комплекс от древнотракийски мегалитни светилища, наречени Марковите камъни. Продължителни проучвания на български археолози и етнолози доказват по убедителен начин, че тези камъни представляват светилища, които са били..

публикувано на 29.05.24 в 15:25

Проблемите на спешната медицинска помощ у нас

След Световния ден на спешната помощ – 27 май в "Lege Artis" говорим за спешните медици и професията парамедик с И ва Пехливанска – председател на Съюза на парамедиците в България. За поредна година вниманието на българското общество беше насочено към проблемите на спешната медицинска помощ у нас , заявява Пехливанска. По данни на съсловната..

публикувано на 29.05.24 в 12:59

"Всичко за здраве, здраве за всички": 77-та Световна здравна асамблея

В момента протича 77-та Световна здравна асамблея , организирана от СЗО под надслов "Всичко за здраве, здраве за всички". Форумът, чиято цел е да бъдат очертани днешните здравни предизвикателства, ще продължи до 1 юни с участието на високопоставени медицински и политически представители от цял свят. В "Lege Artis" доц. Ангел Кунчев – водещ на..

публикувано на 29.05.24 в 11:58

Никола Тулечки: Опасенията за контролиран и купен вот винаги са основателни

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) препоръча изпращането на мисия за наблюдение на предстоящите избори, изразявайки загриженост за възможни случаи на купуване на гласове и контролиране на гласоподавателите. В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" Никола Тулечки, основател на "Данни за добро", коментира дали..

обновено на 29.05.24 в 11:46

Какъв въздух диша България?

За пролетния въздух, който не навсякъде е такъв, какъвто ни трябва – разговор в "Нашият ден" с Христо Христозов от представителството на гражданското обединение "Дишай, България" в Димитровград. Към момента гражданската организация събира подкрепа в искане на повече информация за проблемите на официалната система за измерване на въздуха ...

публикувано на 29.05.24 в 10:37