Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конкурсът за радиопиеса за деца не откри хубавата приказка

| обновено на 06.09.21 в 19:04
Снимка: архив БНР

„За съжаление нещото, което не открих, е хубавата приказка – може и с познати герои, но да има приключение, въображение, хумор, любов и омраза.“ Бианка Бенковска

„Макар че не се появи ярка пиеса за първа награда, две втори, една трета награда и седем отличени ръкописа са добър репертоар.“ Майя Динева

„Днешните деца са много по-умни и с много повече въображение. Те имат нужда от нови светове, които да провокират мисленето им и да ги карат да създават добро.“ Михаил Казаков

Конкурсът на Радиотеатъра за радиопиеса за деца приключи. Журито в състав Майя Динева, Бианка Бенковска и Михаил Казаков реши:

• Не присъжда първа награда

• Присъжда две втори награди в размер на 700 лв. и радиопостановка:
Вълшебната шапка“ от Теменуга Маринова
„Хипо приказка“ от Магда Борисова

• Присъжда една трета награда в размер на 500 лв. и радиопостановка:
„Вятърничава приказка за Жабчо“ от Теодора Стамболска

Журито предлага на вниманието на редакторите в Радиотеатъра следните пиеси за работа:

• „Какво сънуват еднорозите“ от Емил Йотовски
• „Фетко“ от Фани Цуракова
• „Часовникарят“ от Лилия Байлова
• „В крилете на слона“ от Сабина Стефанова
• „Бубо и Лепчо“ от Антоанета Попова
• „Фантазна“ от Теодора Георгиева
• „Островът на нашите приключения“ от Христо Джелебов

Благодарим на всички участници в конкурса! Пожелаваме на добър час на наградените и отличени пиеси!

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15