Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Чешки художници и дизайнери от училище на ЮНЕСКО творят в Двореца в Балчик

16
Участници в международния форум в Балчик
Снимка: Д. Кюркчиева

Държавният културен институт „Културен център „Двореца“ в Балчик е домакин и иницииран партньор на двуседмичен международен форум, в изпълнение на два съвместни международни проекта по програмата „Еразъм плюс“ на Европейския съюз.

Участниците са възпитаници на Средното художествено училище по изкуства, стъкларство и дизайн под егидата на ЮНЕСКО от чешкия град Валашке Мезиржичи.

На форума гостуват лектори от Националния археологически институт с музей при БАН, от Националния исторически музей и Регионалния исторически музей - Добрич.


Младите чешки дизайнери работят сред уникалната архитектурно-паркова обстановка на Двореца. Задачите им са свързани с представяне на индивидуални и групови проекти. Единият от тях се нарича „От античността към модерното изкуство“, а темата на петдневната му програма бе „Съвременни форми за представяне и популяризиране на културното наследство. Предимства и недостатъци за опазване на културното наследство в Балчик и Държавен културен институт „Културен център „Двореца“.

Жени Михайлова (вдясно) подписва нов тригодишен меморандум за обмен на култури с Община Валашке Мезержичи, Чехия
В различните секции са включени лекции, доклади и практически обучения, свързани с дейности в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства, реставрацията на стенописи, техники и етапи на възстановяване на стени в параклиса „Успение Богородично“ в Двореца, възможности за защита на културното наследство чрез европейски проекти, археологията като изкуство и други дискусии.

Програмата допълват различни презентации, практически демонстрации, разглеждане на експозиционни зали, обучения в работилници и творчески ателиета.

Автори и ръководители на двата проекта К1 и К2 по програмата „Еразъм плюс“ са Красимира Колчева и Катерина Хофманова от Средното художествено училище по изкуства, стъкларство и дизайн в гр. Валашке Мезиржичи, Чехия.

На 11 септември в Двореца в Балчик предстои и българската премиера на Йозеф Дивин – утвърден дизайнер на чешко стъкло, който гостува на международния форум. Книгата му „Йозеф Дивин“ е номинирана за книга на годината в раздел „Изкуство“ в Чехия.

„Артефир“ директно от мобилното студио в зала „Арка“ на Двореца
Чуйте разговорите на Димитрина Кюркчиева в „Артефир“ с Жени Михайлова, директор на Държавния културен институт „Културен център „Двореца“ в Балчик, с Красимира Колчева и Катерина Хофманова – автори и ръководители на двата проекта К1 и К2 по програмата „Еразъм плюс“, с Виктория Доле Жалкове – талантлива възпитаничка на художественото училище по изкуства и чешко стъкло, с чешкия дизайнер и преподавател Йозеф Дивин, с Татяна Гичева от търговско-промишлената палата в Добрич, поканена за участие в международния форум, както и с археолозите Виолина Кирякова, Анастасия Чолакова и Филип Петрунов от БАН и НИМ – лектори по проекта за обмен на култури със Средното художествено училище по изкуства, стъкларство и дизайн под егидата на ЮНЕСКО от чешкия град Валашке Мезиржичи.

Специалното издание на „Артефир“ се излъчи от зала „Арка“ на Двореца в Балчик.


Участници в семинара


Участници в международния форум в Балчик


Участници в семинараСнимки: Димитрина Кюркчиева, ДКИ „Културен център „Двореца“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Дишлиева-Кръстева и  Емил Янев

Книги за чувствителни

В епизод 520 "Трамвай по желание" среща своята публика с преводача и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Сценичната пътека към издателство ICU тръгва от световноизвестния мим Герасим Дишлиев, брат на Невена. Връзката е неговият "Монолог с куфар", представящ със средствата на пантомимата неспирните митарства на Геро, който след обучение при легендарния..

публикувано на 07.12.23 в 17:45

Нова стихосбирка на Лора Динкова

"Песента на Евридика – това са стиховете на Лора Динкова. Убеден съм, че така щеше да пее Евридика, ако Орфей не се беше обърнал и бе успял да я изведе на белия свят", отсича категорично Митко Новков по повод новата книга на поетесата, подчертавайки, че в нея тя "утвърждава живота".  Особеното е, че във "Внезапни сънища" натрапващата се тема е..

публикувано на 07.12.23 в 17:14

Камен Старчев и остатъчните образи

В галерия КО-ОП се откри изложба на Камен Старчев "Остатъчни изображения". Ето какво пише Мария Василева за работата на този художник: "Камен Старчев минава през различни етапи – от следването на скулптура, през пърформанса и видеото до професионалното занимание с електронна музика и графичен дизайн. Днес вече почти 15 години той работи единствено с..

публикувано на 07.12.23 в 15:40

"Най-доброто от Анеси 2023" пред българска публика

Международният фестивал на анимационния филм в Анеси обикаля света с програмата си "Най-доброто от Анеси 2023", която съчетава селекция от 10 късометражни филми, победители от последния фестивал и два специално създадени трейлъра за фестивала от студенти по анимация от GOBELIN, Париж.  Селекцията от 10 късометражни филми "Най-доброто от Анеси 2023" ще..

публикувано на 07.12.23 в 13:40

"Нека забравим тези разкази" на Дилян Еленков

Това са разкази, които ще ви разсмеят, разплачат и ще ви въвлекат в света на Дилян Еленков (1978, София).  Той е писател, музикант и художник. Автор е на стихосбирките "Ципове, копчета, дни" (2011) и "Ангелите ще го отнесат" (2017). Сценарист е на четиринайсет късометражни анимационни филма, които печелят престижни награди на множество международни..

публикувано на 06.12.23 в 18:05