Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Памет, социални аспекти на спомена

Снимка: Pixabay

Кой определя какво да помним, има ли фалшивата памет или по-скоро говорим за фалшива интерпретация на паметта, лична ли е винаги паметта и каква роля играе Колективната памет в процеса на помненето, социални аспекти на спомена, какви са разликите между история и памет, как се конструира паметта на едно общество, памет и травма и по какъв начин едно общество табуизира определени свои травми и исторически периоди ...

Това са част от въпросите, около които се завърта на моменти интензивната дискусия в студиото на „Гласът на времето“ между водещия Емануил А. Видински и неговите гости: са Диана Иванова, културен журналист, поет и съ-основател на фестивала за спомени в Бела речка; поетът, критик, редактор в „Литературен вестник“ и ректор на НБУ – проф. Пламен Дойнов и Митко Новков, психолог, критик, журналист и директор на програма „Христо Ботев“ на БНР.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Владислав Миланов: Задълбочава се употребата на клишета в политическата реч

Срещата с доц. Владислав Миланов в ефира на предаването "Нашият ден" по програма Христо Ботев представлява възможност за разбиране на състоянието на политическата реч в България, както и нейните динамични тенденции. Самият събеседник открива своето наблюдение за липсата на съществени промени в реториката на българските политици в продължение..

публикувано на 03.10.23 в 12:10
Снимката е илюстративна

Не/възможната промяна в образованието

От кого зависи промяната в образованието, дали от държавата или от обществото ? Дали само едната страна носи отговорността или двете заедно могат да формират заедно процес на промяна. В ефира на "Нашият ден" коментира Борис Илиев , преподавател в български език и литература в Националната природо - математическа гимназия "Акад. Любомир..

публикувано на 03.10.23 в 11:55
Българската настолна игра

По пътя на "Триказка": Христо Йорданов и рождението на бордовата игра

Христо Йорданов, гейминг дизайнер и част от екипа зад успешната бордова игра "Триказка", споделя интересни епизоди и моменти от петгодишната си пътека в разработката на тази уникална настолна игра. По проекта на "Триказка" работят вече пет години, и за този период много неща се изменили от началото до сега. Студиото и екипът зад играта са израснали, а..

обновено на 03.10.23 в 10:43

Училище сключи договор със своя ученичка, за да се върне като учител

Директорката на СУ "Емилиян Станев" във Велико Търново, г-жа Кина Котларска, в последните дни събуди голям интерес със своето необичайно решение да инвестира в учениците на училището, като им предостави възможността да получат висше образование и след това се върнат като учители в същото училище. Тази интересна инициатива събра вниманието и..

публикувано на 02.10.23 в 16:28

Проф. Веселина Вълканова: СУ все повече се отваря към света

Софийският университет "Свети Климент Охридски" отбелязва своя 135-годишен юбилей с голяма празнична церемония. Откриването на академичната година е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета, което традиционно се отбелязва с празнично шествие. Шествието, което събира хиляди участници, започва в 10.00 часа пред..

публикувано на 02.10.23 в 15:59