Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрено за зависимостта

Снимка: "От другата страна"

„Разкази – от другата страна на зависимостта“ е битка не със самото пристрастяване, а със страха, който превзема всеки, приближил се до него – човека, попаднал в капана на примамливата сладост, близките му и страничните наблюдатели. Социалната кампания представя различни гледни точки към проблема, написани от бивши зависими и разказани от популярни български актьори в четири филмчета, режисьор на които е Яна Титова.

Разказите канят зрителя от другата страна на зависимостта, където черното започва да отстъпва място на бялото, за да може откровено да бъдат споделени някои истини. За това какво се случва, когато едно определено действие води до удоволствие, освобождава те от стреса или от неприятните изживявания; как бягството от реалността те кара да искаш да повториш удоволствието отново и отново, независимо колко мимолетно може да бъде то; как превръщаш доставянето на наслада в опасен навик, в който се ражда пристрастяването.

Човек може да бъде зависим от всичко – от субстанции, от дрога, от лекарства, от високи скорости и от онова, което му доставя адреналин, образува му допамин, от работа, от комютърни игри, от интернет, от кино, от музика, от вещи, от хора, от нечиста любов, от секс. От себе си най-вече. Егото има нужда от страст, страстта често предизвиква страдание, а точно от страданието бяга пристрастеният. И всичко започва отначало.

Вечен е кръговратът на зависимостите и именно в него може да се завърти човек с „Разкази – от другата страна на зависимостта“, но само за да разбере как да го предотврати.

Продуцент на филмчетата е Валентина Каролева. Тя наследява фондация „От другата страна“ от майка си Весела Тотева и твърдо застава зад идеята, че трябва да се говори искрено за зависимостта. Наясно е, че с разговор, с клип хората не могат да бъдат излекувани, но могат да бъдат насърчавани да не тръгват по този път. Особено младите, за които най-важен е личният пример.

Когато разбереш, че не ти, а зависимостта контролира живота ти, тогава търсиш любовта, от която имаш нужда, за да се справиш с проблема. Защото всичко е въпрос на избор, както става ясно в кампанията.

„Разкази – от другата страна на зависимостта“ са налични в YouTube и страницата на фондацията. Те бяха излъчени и в кино „Одеон“, а след това обиколиха няколко български града, за да се срещнат с публиката, която пожела да влезе в открит диалог за зависимостите.

Засега филмчетата от кампанията засягат алкохола, наркотиците, хазарта и зависимостите като цяло, но предстоят още разкази.

Повече чуйте от Валентина Каролева в звуковия файл.

Проектът „Разкази – от другата страна на зависимостта“ се осъществява по Национлална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за харазта за 2021 година, с финансовата подкрепа на Министерството на младежка и спорта.


Снимки – "От другата страна" ФБ профил


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07

Българската култура в Айндховен, Нидерландия: Мисия с потенциал

Айндховен е един от най-високотехнологичните градове в Нидерландия, където диаспората на българите се разраства стремително. За Българския културен хъб и българската секция в библиотеката на Айндховен в "Нашият ден" разказват Иван Узунов и Диана Узунова , които ръководят двете интересни инициативи заедно с други доброволци.   "Български..

публикувано на 25.06.24 в 10:13