Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Избират около 50 рецепти от над 600 за „Черноморска кухня“

Черноморието като гастрономическа дестинация – мисията възможна

Бургас ще бъде първата столица на проекта

Как може да бъде възстановен туристическият и местният бизнес в България с кулинарен бранд? Дали Черноморието може да стане популярно място за гастрономически туризъм?

С тази задача от българска страна се заемат група експерти от туристическия и ресторантьорския бранш. С решение на президиума на ФРиО за ръководител на проекта „Черноморска кухня“ в България е определен Желязко Атанасов – туроператор и професионалист от бранша, а централата е в Поморие. Целта е до 2025 г. черноморската кухня да влезе в топ 15 на най-популярните кулинарни брандове в света.

Темата коментира в “Нашият ден“ Владимир Баканов, президент на Международния трансбрегов изпълнителен комитет Black sea cousine.

“Радостен съм, че след продължителен период на пандемия, успяхме да се срещнем лице в лице, да седнем на една маса и да проведем съвет на директорите на “Черноморска кухня“ на живо и то в България.


Проектът е в заключителен етап на проучване и преминава към активно приложение на пазара. Базата данни, за която обявихме и пред медиите, върху която “Черноморска кухня“ продължи работа през последните две години, включва гастрономични продукти, събрани от крайбрежията на Черно море.

В първоначалния вид тя включва 662 названия, от които в последната година бяха селектирани 50 ястия. Акцентът при избора беше маркетинговият потенциал.

Всичко се извършваше поетапно. Първоначално дискусията се водеше върху пълната база данни. И като резултат получихме разширен списък-селекция, в който бяха включени продукти по критерии – вкусни, обикновени, добре продавани, както и продукти, които могат да бъдат печеливши в маркетинговите програми.

Следващият етап бяха кулинарните сесии с избрани шеф готвачи. Само от България участваха 68 или 69 готвача.

Чуйте Владимир Баканов в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Желязко Атанасов, вицепрезидент и координатор за България на Международния трансбрегов изпълнителен комитет, който е свързан и с бранда Black sea cousine (“Черноморска кухня“).

“Вече четири години работим активно над създаването и популяризирането на бранда “Черноморска кухня“. Ако в началото работата ни беше повече стихийна, то с течение на времето, особено по време на пандемията през 2020 г., успяхме да наложим определена методология и да постигнем желаните резултати.

Трудно ни беше да определим критериите, по които ще селектираме всички ястия, които са по крайбрежието на Черно море, а те не са никак малко.


В базата данни, която завършихме в началото на 2020 г., попаднаха 662 ястия по цялото крайбрежие на Черно море.

На съвет на директорите на “Черноморска кухня“ беше взето решение първата столица на Черноморската кухня, започвайки от 2022 г., да бъде град Бургас.

Възможно е град от Източното крайбрежие, заедно с Бургас, който е на Западното, да бъдат паралелно столици през 2022 г.

Черноморската кухня има силно изразен сезонен характер. Вариантът на 6-месечен статут на столица на кухнята естествено отпадна.

Предвиждаме да има пролетен фестивал, летен, есенен и зимен. Това е много добра новина за България. Това са поредица от мероприятия и фестивали и не на последно място – повишаване на познаваемостта на нашето крайбрежие сред европейските туристи.

Чуйте Желязко Атанасов в звуковия файл.

Снимки: blackseacuisine.world


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антирелигиозната пропаганда чрез радиото

Антирелигиозната пропаганда на радиото в годините на тоталитаризма в България. Как радиото изпълнява повелите на БКП за антирелигиозна пропаганда чрез своя ефир. Духовно-нравствената просвета на БПЦ чрез радиото Ще научим както от документални записи, така и с помощта на актьорски изпълнения на текстове, запазени в Държавната агенция..

публикувано на 23.02.25 в 09:25

Антон Митов представя: Преди изборите в Германия

Ден преди изборния ден в Германия – независим, професионален и разбираем разговор между водещия на предаването Антон Митов и Радослав Диков – бивш журналист, работил дълги години в Немска редакция на БНР, настоящ фейлетонист. Кой кой е в изборната надпревара - левите, десните, центъра. Алтернатива ли е партията "Алтернатива за Германия"?..

публикувано на 22.02.25 в 13:57
Дарина Сарелска

Дарина Сарелска: В България темата вече е не за идеологически уклон, а за прислужнически

Кога политиците се вглеждат в критичните към тях медии и започват да ги посочват, гонят от пресконференции, хулят и пишат закони срещу тях, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Дарина Сарелска , проф. по "Медии и комуникации" от Университета в Тенеси и преподавателка в Американския университет в Благоевград. "Това, че медиите пречат и..

публикувано на 22.02.25 в 09:00

Момина клисура – родното село на етнографа проф. Христо Вакарелски

Село Момина клисура се намира в община Белово. Разположено е на двата бряга на река Марица в прохода Момина клисура, в подножието на Рила и Средна гора, и в него живеят около 800 човека. Има различни предположения за името на селото, идентично с това на пролома. По време на османската власт имало шест стражеви кули, които охранявали прохода и..

публикувано на 22.02.25 в 08:15
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Тръмп няма нужда от либерална и обединена Европа

Само икономически ли са мотивите за решенията на американския президент Доналд Тръмп, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев, икономист. "Имаме правителство на САЩ, което е съвсем различно от всичко, което сме виждали до момента. Дори и историческите аналогии с предходни периоди не са напълно адекватни, защото никога не се..

публикувано на 21.02.25 в 17:40