Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Последният поглед, който осмисля цялото

Октомврийската премиера на Радиотеатъра „Последен поглед“ е българска пиеса, а това винаги е добра новина. Авторът ѝ Иван Странджев е роден в Пловдив. Учи българска филология, след това завършва театрална драматургия. Освен драматург е и поет. Издал е няколко стихосбирки и е носител на национални награди за поезия и драматургия.

Пиесата му „Последен поглед“ е житейска история за изпуснати шансове, любови, мечти. „Но това не се ли случва с всеки от нас – споделя авторът. – Дори да не си признаваме, дори животът, който живеем, да ни изглежда малък, онова, което е минало през нас и е оставило своите белези, не се завръща. Остава последният поглед назад и белезите“.

Пиесата е ситуирана във времето след 1989 г., началните години на промените – време на разместване на социалните пластове между две исторически епохи, когато съдбите на хората се натрошават, и, наред с оцеляването си, те са принудени да изясняват моралните си критерии. Въпреки това ще чуете една топла, човешка история за разминаванията, за очакванията и несбъдванията. И внушението, че социалните катаклизми само провокират вътрешните, които винаги са по-сериозното изпитание за нивото на житейския ни смисъл. А последният поглед към преживяното безмилостно отчита дали, как и доколко сме се справили.

Пиесата е написана с ясно чувство за драматургия и преплита съдбите на тримата си герои по неочаквани, сложни пътеки. „Последен поглед“ бе отличена в конкурса на Радиотеатъра за радиопиеса за възрастни.

Участват артистите: Стефан Къшев, Стефка Янорова и Василена Винченцо.

Режисьор: Мария Ганева.

Музикален оформител: Валя Бояджиева.

В студиото работиха: Александър Спасов и Михаил Михайлов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15
Сцена от

Със стремеж към една неделна баня

Със стремеж към една неделна баня… И надежда за по-чист понеделник Радиотеатърът представя премиерата си "Баня" – радиоадаптация по пиесата на Владимир Маяковски на 8 януари от 16.00 часа. Участват артистите: Георги Златарев, Росен Гицов, Димитър Илиев, Георги Сиркатов, Румен Драганов, Георги Богданов, Станислава Коцева, Кристина Топалова...

публикувано на 30.12.22 в 16:19

Ръкописите не горят

В богатия си фонд Радиотеатърът на програма "Христо Ботев" пази едни от най-големите шедьоври на словесното и драматургичното творчество, създавани през последните осем десетилетия. Щастливи ви сме да съобщим, че редом до тях застава един от най-значимите романи в руската, а и в световната литература –   "Майстора и Маргарита " от Михаил Булгаков...

публикувано на 23.12.22 в 13:39

Животът винаги предлага "План Б"

В неделя (20.11.2022) Радиотеатърът на програмата "Христо Ботев" ще представи своята премиерна радиопостановка по документални разкази "План Б" от Яна Добрева , която вече имаше своята сценична реализация в столичния "Сити Марк Арт Център". Зависимостите не подбират своите жертви. За тях полът и образованието, етносът и материалното положение,..

публикувано на 17.11.22 в 13:25