Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Последният поглед, който осмисля цялото

Октомврийската премиера на Радиотеатъра „Последен поглед“ е българска пиеса, а това винаги е добра новина. Авторът ѝ Иван Странджев е роден в Пловдив. Учи българска филология, след това завършва театрална драматургия. Освен драматург е и поет. Издал е няколко стихосбирки и е носител на национални награди за поезия и драматургия.

Пиесата му „Последен поглед“ е житейска история за изпуснати шансове, любови, мечти. „Но това не се ли случва с всеки от нас – споделя авторът. – Дори да не си признаваме, дори животът, който живеем, да ни изглежда малък, онова, което е минало през нас и е оставило своите белези, не се завръща. Остава последният поглед назад и белезите“.

Пиесата е ситуирана във времето след 1989 г., началните години на промените – време на разместване на социалните пластове между две исторически епохи, когато съдбите на хората се натрошават, и, наред с оцеляването си, те са принудени да изясняват моралните си критерии. Въпреки това ще чуете една топла, човешка история за разминаванията, за очакванията и несбъдванията. И внушението, че социалните катаклизми само провокират вътрешните, които винаги са по-сериозното изпитание за нивото на житейския ни смисъл. А последният поглед към преживяното безмилостно отчита дали, как и доколко сме се справили.

Пиесата е написана с ясно чувство за драматургия и преплита съдбите на тримата си герои по неочаквани, сложни пътеки. „Последен поглед“ бе отличена в конкурса на Радиотеатъра за радиопиеса за възрастни.

Участват артистите: Стефан Къшев, Стефка Янорова и Василена Винченцо.

Режисьор: Мария Ганева.

Музикален оформител: Валя Бояджиева.

В студиото работиха: Александър Спасов и Михаил Михайлов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48