Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино с думи – Епизод 18

Новата вълна в българското кино

Ежедневно се изправяме пред множество избори, свързани с желанието ни за развитие и усъвършенстване в професионалния ни път. Именно за избора да получиш кинообразованието си в България ще си поговорим с нашите събеседници, които правят първите си стъпки в това да създават свои филми. Новата вълна се задава и носи надежда за бъдещето на българското кино!

За образованието за кино в българските университети и академии по изкуствата си говорим с Теодора-Косара Попова, Ради Стоянов и Христо Иванов в тези 60 минути на Епизод 18 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Теодора-Косара Попова е студентка по кинорежисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. За филма си „Танда“ тя получава първата номинация за българска лента за студентски „Оскар“.

Ради Стоянов е студент в Нов български университет и участва в Майсторския клас по кинорежисура на проф. Георги Дюлгеров. Филмът му „XVII“ е отличен на София Филм Фест „На брега“, селектиран за участие в конкурса за късометражен филм на Jameson и на няколко международни фестивала в Англия, Унгария и др.

Христо Иванов е студент по кинорежисура в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Режисьор е на документалния филм „По делата се познават“.

Какво стои пред българското кино и неговото развитие? Фундаментален въпрос, на който, сигурни сме, не само екипът ни, но и всички, обичащи това изкуство, си задават…

Решихме да ви срещнем с гледните точки на трима млади и талантливи творци, които са в началото на своя професионален път. Те ни споделят повече за образованието за кино в България – основата, върху която градят своите знания и умения. В разговора ни можете да разберете повече за това какъв е обучителният процес, какво им носи и успява ли по някакъв начин да предостави, съизмеримо с темпото на днешния ден, перспективи за развитие.

И още:

· За решението да учиш и да се занимаваш с кино;
· Ценният опит на работата в екип и в различни професионални роли;
· Основата, на която трябва да стъпва обучението за киното;
· Нуждата от доброто общуване с екипа и формиране на общата цел;
· Чувствителността – неразделна част от занаятчийските умения в създаването на филми;
· Образованието в академия – не просто получаване на практически знания за посвещаване в занаят, а акцент върху основополагащи знания за изкуството;
· Новата вълна авторско българско кино – какво е нужно, за да реализира потенциала си тя;
· Фундаменталните липси в образованието за кино в България и професионалната среда;
· Изборите и перспективите за развитие след завършване на висшето образование.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бронзов бюст на Ставри Калинов. Автор: Георги Чапкънов

Мощни естетически послания в картините и скулптурите на Ставри Калинов

В навечерието на Великден "Арт Клуб Дипломат" и галерия "Средец" откриха изложба с непоказвани творби в памет на големия художник и скулптор Ставри Калинов (1944 - 2023). Тя ще бъде отворена за посетители до 23 май в галерия "Средец" на Министерството на културата . "Ставри е вечен двигател в изкуството – естетически перпетуум мобиле!" – казва за..

публикувано на 07.05.24 в 17:21

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов:  "Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно..

публикувано на 07.05.24 в 16:46

Войната в спомените на Георги и Владимир Вазови

Изданието "Братята генерали разказват" събира спомените на Георги и Владимир Вазови, които дават много лично усещане за големи събития от нашата история. Двамата военни достигат до генералски чин, ръководят някои от най-значимите военни операции на България по врече на войните за национално обединение (1912-1918). "Трудно е да говорим за цялата..

публикувано на 07.05.24 в 13:43

Културна вълна залива Бургас през летния сезон

"Бургас е магия и кауза", казва в "Нашият ден" директорът на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство – Яна Кършийска . Предстоящото бургаско лято, изпълнено с изкуство и култура, потвърждава тези думи. Кършийска споделя, че съвместно с Община Бургас в Регионалната библиотека и културен център предстоят много..

публикувано на 07.05.24 в 10:13
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24