Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кино с думи – Епизод 18

Новата вълна в българското кино

Ежедневно се изправяме пред множество избори, свързани с желанието ни за развитие и усъвършенстване в професионалния ни път. Именно за избора да получиш кинообразованието си в България ще си поговорим с нашите събеседници, които правят първите си стъпки в това да създават свои филми. Новата вълна се задава и носи надежда за бъдещето на българското кино!

За образованието за кино в българските университети и академии по изкуствата си говорим с Теодора-Косара Попова, Ради Стоянов и Христо Иванов в тези 60 минути на Епизод 18 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Теодора-Косара Попова е студентка по кинорежисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. За филма си „Танда“ тя получава първата номинация за българска лента за студентски „Оскар“.

Ради Стоянов е студент в Нов български университет и участва в Майсторския клас по кинорежисура на проф. Георги Дюлгеров. Филмът му „XVII“ е отличен на София Филм Фест „На брега“, селектиран за участие в конкурса за късометражен филм на Jameson и на няколко международни фестивала в Англия, Унгария и др.

Христо Иванов е студент по кинорежисура в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Режисьор е на документалния филм „По делата се познават“.

Какво стои пред българското кино и неговото развитие? Фундаментален въпрос, на който, сигурни сме, не само екипът ни, но и всички, обичащи това изкуство, си задават…

Решихме да ви срещнем с гледните точки на трима млади и талантливи творци, които са в началото на своя професионален път. Те ни споделят повече за образованието за кино в България – основата, върху която градят своите знания и умения. В разговора ни можете да разберете повече за това какъв е обучителният процес, какво им носи и успява ли по някакъв начин да предостави, съизмеримо с темпото на днешния ден, перспективи за развитие.

И още:

· За решението да учиш и да се занимаваш с кино;
· Ценният опит на работата в екип и в различни професионални роли;
· Основата, на която трябва да стъпва обучението за киното;
· Нуждата от доброто общуване с екипа и формиране на общата цел;
· Чувствителността – неразделна част от занаятчийските умения в създаването на филми;
· Образованието в академия – не просто получаване на практически знания за посвещаване в занаят, а акцент върху основополагащи знания за изкуството;
· Новата вълна авторско българско кино – какво е нужно, за да реализира потенциала си тя;
· Фундаменталните липси в образованието за кино в България и професионалната среда;
· Изборите и перспективите за развитие след завършване на висшето образование.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика. През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на..

публикувано на 23.09.23 в 08:05
Кадър от филма „Васил“

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на..

публикувано на 22.09.23 в 16:09

"Златна роза" 2023 – филмовият фестивал, за който всички говорят за 41-ви път

За 41-ви път фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" започна и темата на деня отново е кино. До 28 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъдат прожектирани близо 60 филма. Най-новото от българската кинематография включва 53 игрални, 2 документални заглавия и 4 сериала. След като беше открит с червен килим и..

публикувано на 22.09.23 в 14:15