Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кино с думи – Епизод 20

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му страст винаги е била киното и се вълнува за всяка следваща роля.

За творческите предизвикателства и актьорските превъплъщения можете да чуете повече от Филип Аврамов в Епизод 20 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Филип Аврамов участва в документалния филм „Истории като на кино“ на режисьора Атанас Христосков, в който разказва повече за спомените си от старите софийски кина. Още тогава актьорът се влюбва в киното, като едни от най-любимите му филми са в жанра на уестърна.

Филмовият дебют на Филип е участието му в лентата „Лагерът“ на режисьора Георги Дюлгеров. Оттогава следват много филми, които се превръщат в много важни и катарзисни за актьора, като първата повратна точка в професионалния му път е „Писмо до Америка“. Срещите с хората в родопския край са незабравими за Филип и го убеждават в лечебната сила на музиката, която може да премине и през космоса.

Партньорството с Татяна Лолова започва от предаването „Врели-некипели“ и продължава във филма „Бартер“ и сериала „Домашен арест“. Възможността да работи съвместно с емблематичната актриса е изключително ценна за Филип и ярката ѝ личност оставя следа завинаги у него.

В епизода можете да чуете още любопитни размисли на Стефан Командарев за творчеството, системата на финансиране в България и предстоящите му проекти!

И още:

● Ролята на киното в детството на Филип Аврамов и спомените за старите софийски киносалони;
● Киното – най-голямата страст в професионалния път на Филип;
● Филмов дебют с роля в „Лагерът“ на Георги Дюлгеров;
● Участието в дебютния филм на Иглика Трифонова „Писмо до Америка“ – повратна точка за Филип Аврамов;
● Международният успех на „Раци“ от режисьора Иван Черкелов и предизвикателствата по време на творческия процес;
● Ролите на лошия в „Тилт“ и „Джулай“;
● „Кецове“, „Джулай“, „Бартер“ – морските пейзажи в творческата биография на Филип;
● Партньорството с емблематичната актриса Татяна Лолова;
● Концерт с песните на Тодор Колев;
● Участие в спектакли, вдъхновени от емблематични филмови ленти;
● Срещата с режисьора Виктор Божинов и умението да „увличаш хората“ във „Възвишение“;
● Рок музиката като носител на желание за промяна и бунт в „Голата истина за група „Жигули“;
● Творческата среща с режисьора Ивайло Пенчев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" сме подчертано любознателни и се интересуваме от всичко в света, но на слушателите си предлагаме само най-важното. Тази неделя след новините в 18 подборката изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" - германски полицаи ще помагат на летище..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10