Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искаме ли Христос в живота си

За излекуването на един човек, в чиято душа са победили силите на злото и са я обсебили бесове, се разказва в евангелския текст от днешната неделя. След като Христос изгонва бесовете от мъжа и ги праща в свинете, пасящи наблизо, гардинарците, уплашени и огорчени, че са загубили стадото си, молят Спасителя да си иде от тях. Останал при тях, Той щеше да помогне и на други нуждаещи се от помощта Му, но съгражданите на бесноватия се отказват от помощ, съпроводена с материални жертви от тяхна страна.

На този ден Църква отбелязва и празника на иконата на Св. Богородица – „Всех скорбящих радост“. По решение на Св. Синод от 2018 година 24 октомври се отбелязва и като Ден на молитва за децата с увреждания. По този повод гост на Благовестие е Силвана Павлова, която  завежда отдела по културно-масови мероприятия в Съюза на глухите, тя е богослов по образование и  работи като жестомимичен преводач, както и е сред основателите на „Мим Арт Театър“ към сдружение „Тишина“ и Росица Караджова, актриса, родена с увреден слух. С тях ще разговаряме за това искаме ли днес Христос в живота си или подобно на евангелските персонажи предпочитаме да живеем без Христос, ако нещо от завещаната ни вяра накърнява личните ни интереси.

Репортаж от хиротонията на архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, за Браницки епископ.


Християнска поезия
Стихотворението „Моето щастие“ от Николай Ракитин в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


Снимка: bg-patriarshia.bg
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55