Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развод в България – правни условия и последици

Проф. Таня Йосифова
Снимка: личен архив

Какви са условията за получаване на развод? Колко форми на развод съществуват и какви са правните последици от развода?

Темата коментира проф. Таня Йосифова, експерт по семейно право и консултант на предаването “Законът и Темида“.

"Само съдът е компетентният орган да постанови развод независимо от неговия вид. По българското право са уредени два вида развод – развод по взаимно съгласие (като по цивилизован начин на прекратяване на брака) и развод поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака (развод по исков ред). При първия вид развод съдът не изследва мотивите и причините, довели до решението на съпрузите да прекратят брака, единствено изследва тяхното сериозно и непоколебимо желание. За целта се подава съвместна молба от двамата съпрузи, която трябва да е придружена от споразумение. Необходимо е и личното явяване на съпрузите.

При развода поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака трябва да се докаже, че брачната връзка е изчерпана от дължимото по закона и морала съдържание. Този факт трябва да се докаже в процеса от ищеца, включително и със свидетелски показания. Съдът се произнася по въпроса за вината, само ако има изрично искане в този смисъл от някой от съпрузите."

Правните последици от развода

Правните последици от развода са многоаспектни. Те касаят както личните, така и имуществените отношения между съпрузите, и отношенията им с ненавършилите пълнолетие деца. Съдът в съдебното решение трябва да се произнесе на първо място по въпроса за предоставяне упражняването на родителските права на ненавършилите пълнолетие деца. По начало те се предоставят на майката, с която имат по-силна емоционална връзка. Родителите трябва да проявят зрялост и да не допускат детето да бъде използвано като оръжие за отмъщение срещу другия родител, защото може да се стигне до синдрома на родителско отчуждение, при което най-големия губещ е детето."

Споделеното родителство

"За съжаление в България, за разлика от други държави, то не е възприето като практика, но лично аз смятам, че е една прогресивна практика и трябва да бъде поощрявано, доколкото създава нормална семейна среда за израстване на детето."

Как се поделя имуществото между съпрузите след развод

"Сега действащият Семеен кодекс урежда три имуществено-брачни режима --законен режим на съпружеска имуществена общност, брачен договор и режим на разделност. При първия режим, който е и на-масовият, след развода съпружеската имуществена общност от бездялова и неделима, се превръща в обикновена съсобственост при равни дялове на съпрузите. Възможно е да се докаже и различен размер на дяловете, а не равен, ако някой от съпрузите твърди, че има по-голям дял в придобиването на имуществото."

Какви са задълженията за издръжка на децата

"Всеки от родителите е задължен да дава издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали те са работоспособни или имат имущество, от което да се издържат. В съдебното решение съдът определя размера на дължимата издръжка, като се ръководи от възможностите на родителя да я дава и от нуждите на детето. Минималният размер на издръжката за дете е 1/4 от минималната работна заплата за страната, която за 2021 г. е 650 лева."

Чуйте проф. Таня Йосифова в звуковия файл.


Снимки: БНР, Pixabay, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35