Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Имало едно бъдеще" – уъркшоп с Диана Петрова

Снимка: ekf-writing-center.org

Вълшебните приказки винаги са били предпочитан формат за четене както от деца, така и от възрастни. Те разкриват най-разнообразни модели на поведение и разказват както за живота, така и за вътрешния свят на хората. На 5 ноември стартира приказната работилница “Имало едно бъдеще“.

Кои са основните модели за писане и редактиране на приказки, можете да научите в “Нашият ден“ от Диана Петрова.

Приказките могат да бъдат започвани по най-различни начини. Във всяка страна има приказки, които си приличат с приказките от друга. Въпреки че според учените има около 100 вида приказки или по-скоро толкова вида приказни сюжета, по които можем да създадем приказки.

Една от целите на  “Приказната работилница“ е да покажем едни от най-използваните модели за създаване на приказки."

Към кого е насочен проектът

"Той е насочен към деца, но в по-висока възраст. Може би от около 11 до към 14-годишна възраст. За мое голямо учудване имаше такива, които се включиха и бяха на около 16-17 години. Може би защото приказките са вечни и са подходящи както за деца, така и за възрастни."

Светът след изолацията

"Темата е лесна, защото участниците живеят в тази среда и е много лесно да си представят какво е да живееш в пандемия. От друга гледна точка добре си спомнят и света преди пандемията."

Четенето

"Писането е и един от начините да се запалиш по четеното. При много от децата това става, след като са се докоснали до писането.

През произведенията на децата можем да разберем много от начина, по който те чувстват нещата. Този вътрешен живот се променя и през писането, защото знаем, че по един начин бихме разказали една история, когато я разказваме устно и по съвсем различен, когато решим да я напишем."

Настоящето

"В проекта се получава така, че настоящето се превръща в минало. Идеята е да си представят по какъв начин би се възвърнал светът такъв, какъвто беше. Много от тях използват онова, което е било в миналото, като апликация към бъдещето, но си прибавят фентъзи елементи."

Чуйте Диана Петрова в звуковия файл.

Снимка: ekf-writing-center.org

Диана Петрова  е автор на четири книги с приказки за деца и възрастни, две от които са бестселъри на българския пазар. Това са: „Мъдри приказки за деца и родители" и „Приказки за цялото семейство". Освен в прозата за деца, тя се изявява и на полето на романовата литература със своите пет романа. Диана Петрова е бивш участник в Созополския семинар по творческо писане, провежда семинари и уъркшопи за деца във формацията „Заешката дупка" и е била жури в продължение на две години в конкурса за подрастващи „Петя Дубарова" и този на фондация „Тебешир". Печели награда „Бисерче вълшебно" и номинация в конкурса на корпорация „Развитие" за български роман.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София – домакин на световната среща на IETM през юни

От 12 до 15 юни в София ще се проведе годишната среща на Международната мрежа за съвременни изпълнителски изкуства (IETM - International network for contemporary performing arts ). Домакин на събитието е Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", който ще посрещне представители на артистични компании, изпълнители,..

публикувано на 26.05.24 в 09:10

"Очила и нови разкази" на Иво Сиромахов

13 години след като за първи път изненада читателите, в ново издание, допълнено с 13 нови истории, излиза сборникът "Очила и нови разкази" от писателя, журналист, сценарист и водещ Иво Сиромахов. Иво Сиромахов: Светът на българина е предимно свят на материалното В 31 истински и почти истински истории той маха мантията си на едно от..

публикувано на 26.05.24 в 08:50

Расим се завръща към живописта

Красимир Кръстев, по-известен като Расим (Rassim), показва свои работи под името "Недовършени творби", които са започнати след 2006 година и са били недовършени и непоказвани. Художникът се завръща към живописта след години на експериментиране с фотографията, видеото и инсталациите. Във фокуса на настоящата изложба е собственото му тяло...

публикувано на 25.05.24 в 10:25
Деян Ангелов и Стефания Колева

Стендъп театър "без гаранция"

Стефания Колева и Деян Ангелов ще ни въвлекат в серия от комични ситуации в стендъп театъра "Без гаранция" . Премиерата е на 27 май в кино "Люмиер" в София . "Без гаранция" е комично състезание без заобикалки, в което всички предразсъдъци трябва да бъдат оставени на резервната скамейка. Кой ще вземе купата? Няма гаранция", споделя..

публикувано на 25.05.24 в 08:25

Българският език като дом, комфорт, сигурност и любов от пръв поглед

Българските медии по света съхраняват езика, културата и историята ни, макар това да се оказва трудна задача. Често журналистите, които списват български списания, вестници или правят онлайн издания и предавания, са напълно сами в това свое патриотично начинание. Ден като 24 май беше подходящото време, за да говорим за общия ни дом, наречен..

публикувано на 24.05.24 в 21:05