Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Птиците – небесни пратеници или какво?“ – мобилна изложба в Двореца в Балчик

Снимка: Културен център "Двореца" в Балчик

Изложба извън времето и пространството. Еклектична и в много отношения – провокативна. Така я наричат организаторите ѝ. Културен център "Двореца" в Балчик представя в Каменната зала мобилна изложба на Историческия музей в Поморие. Насловът е "Птиците – небесни пратеници или какво?".

Но птиците, които не признават граници, трудно могат да бъдат събрани в регионална или национална експозиция.

Много от тях са забулени в предания и легенди, тайни ритуали и обреди. Дали можем ли все още да се обърнем към знанието, завещано ни от нашите предци? Дали все още има общности , които разбират езика на птиците и им отдават нужната почит?

Много изследователи на древността са съгласни, че в миналото хората са били по-интуитивни. А невидимите за обикновеното човешко око сили понякога приемат образа на птици и прелитат невъзможни разстояния и измерения. В легенди, приказки и песни на народите от цял свят са запазени сведения за многобройни птичи превъплъщения. Някои от тях интерпретирахме в музейния ни разказ- казват организаторите на изложбата.

Чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева в „Артефир“ с Жени Михайлова, директор на Културен институт „Двореца“ в Балчик.

Снимки – Културен център "Двореца" в Балчик


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Расим се завръща към живописта

Красимир Кръстев, по-известен като Расим (Rassim), показва свои работи под името "Недовършени творби", които са започнати след 2006 година и са били недовършени и непоказвани. Художникът се завръща към живописта след години на експериментиране с фотографията, видеото и инсталациите. Във фокуса на настоящата изложба е собственото му тяло...

публикувано на 25.05.24 в 10:25
Деян Ангелов и Стефания Колева

Стендъп театър "без гаранция"

Стефания Колева и Деян Ангелов ще ни въвлекат в серия от комични ситуации в стендъп театъра "Без гаранция" . Премиерата е на 27 май в кино "Люмиер" в София . "Без гаранция" е комично състезание без заобикалки, в което всички предразсъдъци трябва да бъдат оставени на резервната скамейка. Кой ще вземе купата? Няма гаранция", споделя..

публикувано на 25.05.24 в 08:25

Българският език като дом, комфорт, сигурност и любов от пръв поглед

Българските медии по света съхраняват езика, културата и историята ни, макар това да се оказва трудна задача. Често журналистите, които списват български списания, вестници или правят онлайн издания и предавания, са напълно сами в това свое патриотично начинание. Ден като 24 май беше подходящото време, за да говорим за общия ни дом, наречен..

публикувано на 24.05.24 в 21:05

В Деня на българската просвета и култура: "Радио ПЕН Клуб"

В Деня на светите братя Кирил и Методий празнуваме българската писменост, която ни обединява и буди гордост във всеки от нас. Усещането за единност е в основата и на специалното издание на предаването "Артефир", в което журналистите-писатели от БНР представят своето литературно творчество под мотото "Радио ПЕН Клуб" . Празничната инициатива е..

обновено на 24.05.24 в 16:13

Алтернативен кинопреглед на съвременните български филми

75 часа съвременно българско кино ще прожектира алтернативният кинопреглед Pop-up Cineplex. От 24 до 31 май в широкия център на София, в екстравагантно място, което има за цел да създаде усещане за истинско кино и свобода на три екрана, зрителите могат да се срещнат с филми от игрален, документален, анимационен, експериментален и късометражен..

публикувано на 24.05.24 в 09:48