Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Георгиев:

Безидейна предизборна кампания за сметка на общественото здраве

Тези избори са още един белег за разпада на политическата система

| обновено на 11.11.21 в 10:17
Стефан Георгиев
Снимка: БГНЕС

Струва ми се, че тази кампания и това, което наблюдаваме отстрани, се отличава от всички минали кампании. Разликата е в обстоятелствата около пандемия. Идеи и политики фактически отсъстваха. Така коментира в предаването “Нашият ден“ на БНР социологът Стефан Георгиев.

"Диагнозата в едно изречение звучи така – кампания, която, освен че беше безидейна, беше и за сметка на общественото здраве. Сякаш това е един от малкото прецеденти в Европа, да не казвам в света. Начинът, по който политическият елит беше в състояние или по-скоро не беше в състояние да комуникира на широката общественост това, което се случва с нашето общество.

Много често и в медийното пространство, и от колеги експерти се говори за това как българското общество е разделено. В кампанията сякаш беше много видимо, че нашето разделено общество не се разделя по политически въпроси. То беше разделено на общество и политически елит, които могат да разчитат и да четат науката, рациото и белезите на модерността и една група от нашето общество, която по-скоро се страхува и вярва в конспиративни теории. Голяма отговорност и заслуга за това носи политическият ни елит, който участваше в засилването на тези страхове. Кампания, която се развихри в рамките на една перфектна буря, която не ни дава възможност да говорим за политиките и да осмисляме предложенията, които се изразяват на политическия пазар.


Трябва да изразим и негативната новина, че практическите идеи и политики отсъстваха от този месец. Имаше една тема, която се засягаше – как ще се преборим или по-скоро как не можем да се преборим с това, което ни заобикаля година и половина.

Бих разделили и говоренето на едни по-маргинални политически актьори, които заеха антиваксърска позиция, защото основната тема в медиите беше именно това. От другата страна имаше едни мейнстрийм политици, които се срамуваха да заемат категорична позиция по отношение на пандемията.

Тези избори са още един белег за разпада на политическата система, разпада на начина, по който мислим демократичното общество. Следващите години предстои голяма задача – българското общество да се налага да изработва отново свои собствени визии за бъдещето и свой собствен политически елит, който към настоящия момент е тежко несъстоятелен. Политическото представителство ще трябва да се измайстори и да се поддържа."

Индивидуално и партийно говорене

"Системното отвращение на българските граждани от политическите партии доведе до това да се вглеждаме в кандидатите. Не трябва да забравяме, че живеем в парламентарна демокрация. От тази гледна точка политическите партии и техните идеи и програми трябва да са водещи, а не кои са личностите, кои са имената, как се казват и как изглеждат."

Чуйте Стефан Георгиев от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях

Това е първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в..

публикувано на 29.09.24 в 09:10
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20