Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямото завръщане на АББА в книга и филм на Георги Тошев


След 40-годишна пауза, най-популярната шведска поп група АББА обяви излизането на новия си албум „Voyage“, а в началото на ноември феновете успяха да чуят и три сингълаот него: „I Still Have Faith in You“, „Don't Shut Me Down“ и „Just a Notion“.

Албумът „Voyage“ иголямото завръщане на квартета се отбелязва в България с излизането на специалното издание „АББА. Завръщането“, чийто автор е журналистът Георги Тошев. То включва две книги - „АББА. Завръщането“ и „Mamma Mia! Филмът. АББА“.

Продуцентът Георги Тошев от десетилетия е сред най-заклетите фенове на шведската четворка и буквално надниква „в кухнята“ на предстоящото аватарно шоу на АББА в Лондон през май догодина. Специалният дигитален 100-минутен спектакъл се подготвя от екип на режисьора Джордж Лукас („Междузвездни войни“) в пълна секретност. За всичко това Георги Тошев разказва в „Артефир“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Културна вълна залива Бургас през летния сезон

"Бургас е магия и кауза", казва в "Нашият ден" директорът на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство – Яна Кършийска . Предстоящото бургаско лято, изпълнено с изкуство и култура, потвърждава тези думи. Кършийска споделя, че съвместно с Община Бургас в Регионалната библиотека и културен център предстоят много..

публикувано на 07.05.24 в 10:13
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07