Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яница Петкова, “Галъп“: Радев стартира кампанията с обиколка преднина

Снимка: БГНЕС

Румен Радев тръгна с една обиколка преднина на тези избори. През целия мандат той беше една от най-одобряваните политически фигури.“ Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Яница Петкова, социолог от агенция „Галъп интернешънъл“.

"Хората по-скоро го припознават като свой президент и свой представител. Той успя да запази доверието, което рядко се случва в нашия политически процес – някой толкова дълго да задържи положителната оценка на обществото. Ако процентите през 2016 бяха 59, сега те са над 66. Радев по-скоро затвърждава своята подкрепа."

"Очакванията за по-ниска избирателна активност от чужбина се оправдаха в сравнение с тази, която беше на първи тур.

Да, избирателната активност беше по-ниска, но този път изненади нямаше. Това е четвъртият път, в който избирателите трябваше да отидат да подадат гласа си. Имаше една сериозно натрупана умора в цялото ни общество.

"Традиционно на втори тур избирателната активност у нас е по-ниска. Възможно е голяма част от избирателите да не са припознали своя президент в нито един от двамата кандидати или пък да не са отишли да гласуват просто защото са знаели, че единият има по-голям шанс да спечели.

Опцията “не подкрепям никого“

И този път имаше такива гласоподаватели, макар че през последните години, откакто е въведена тази опция, техният брой намалява все повече. Първият път, когато беше въведена възможността да се гласува с “не подкрепям никого“, беше точно на предишните президентски избори през 2016 г.

По мои спомени тогава около 4-5% от избирателите я избраха. Тя беше въведена точно с опитите за въвеждане на задължително гласуване, за да не бъдат принуждавани хората да избират между кандидати, които не харесват. Все по-малко хора предпочитат да дадат гласа си за квадратчето, малко под 2% на тези избори."

Чуйте Яница Петкова в звуковия файл. 

Снимки: БГНЕС, личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46

Съкращаване от работа и преизчисляване на пенсия

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Виктория Антонова от Бургас: "Съкратиха ме от работа, но мисля, че уволнението ми е неправомерно. В какъв срок трябва да подам иск през съда? Чуйте отговора в звуковия файл. Снимката е илюстративна – Радио Видин

публикувано на 10.05.24 в 15:10

В Сливен се отбелязват 184 години от рождението на Хаджи Димитър

На 10 май Община Сливен отбелязва 184-тата годишнина от рождението на легендарния воевода Хаджи Димитър. Церемонията по поднасяне на венци и цветя започна в 10 часа на площада, който носи името на Хаджи Димитър. В събитието участват представители от Центъра за подготовка на специалисти, както и множество граждани, желаещи да отдадат почит към паметта на..

обновено на 10.05.24 в 13:34