Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Андреева: Усилията се концентрират върху създаването на Национална стратегия за култура

Античен театър,Пловдив
Снимка: Ани Петрова

Повече пари за култура, промени в медийния закон и опазване на културното наследство. Около това се обединиха експертите в преговорите за коалиционно споразумение в сектор "Култура" на вчерашното заседание.

Промяна на нормативната база, включително законите за меценатството, авторското право и закона за радиото и телевизията, както и създаването на нов Закон за статута на артиста предложи Демократична България.

Темата коментира в “Нашият ден“ Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата:

“От вчерашната среща става ясно, че увеличението на финансирането е цел, а финансите винаги са средство. За нас е важно каква е целта, която ще постигнем, разходвайки близо 2 млрд., ако приемем най-високото предложение за 1,5%. Национална стратегия за културата нямаме. Има проект, който е качен преди две години, който не беше приет в рамките на Министерски съвет."

Важното от вчерашната среща

"Един от въпросите, които сме поставяли много дълги години – нашата организация беше инициатор на т.нар. "Пакт за култура" – 1% от БВП да отива за култура.

Сега се говори за 1,5%, което е изключително висока стойност в абсолютни числа, това са около 2 млрд. лева. При положение че в момента група “Култура“ в Държавния бюджет има бюджет с около 680 млн. лева. Тези средства не са само и единствено за култура, вътре попадат БНР, БНТ и БТА.

От срещата още стана ясно, че усилията ще се концентрират върху създаването на Национална стратегия за култура, считам, че нейният обхват трябва да бъде уточнен предварително, защото това е стратегия за изкуства – културни и творчески индустрии, културно наследство и културен туризъм.

Това са четири изключително важни области. Ние провеждаме “икономически принос“ от 11 години на сектора, това е деветият сектор по икономически принос в българската икономика, специално в частта “културни и творчески индустрии“.


Един от елементите, по който вчера също имаше обединение, беше, че Министерството на културата би следвало да се реформира основно. Това не означава съкращаване на бройки, напротив, разширяване на отговорностите и правомощията, именно, фокусирайки се върху културни и творчески индустрии.

Концентрирайки се върху хоризонталните партньорства, доколкото вчера не се спомена една от липсите – работният план за култура на ЕК. Едни от основните приоритети вътре е изграждането на хоризонтални и вертикални връзки и изграждане на екосистема за културните и творчески индустрии.

Това са изключително важни елементи и те са част от целта, за която говорех, че не можем единствено и само да говорим за увеличение на финансирането.

Важен елемент, който касае обществените медии, е предложението за нов Закон за радио и телевизия. Това е част от целта, която се преследва през увеличение на финансирането, защото знаем нивото на финансиране на обществените медии спрямо останалите страни членки на ЕС, дори в региона.

Поставиха се важни въпроси по отношение на закон за статута на артиста. Една от големите липси в сектора, станала видима по време на пандемията.

По отношение на т.нар. “институции и организации на една ръка разстояние“ – това е предложението, свързано с изваждането на Национален фонд “Култура“ извън Министерство на културата. Специален закон за Национален фонд “Култура“ и създаването на 6 регионални фонда и 28 общински фонда “Култура“.

Един от пропуските вчера беше, че не се споменаха членовете в Българската конституция, които трябва да са определящи. Те са също част от целта на увеличението на финансирането. Член 20 от Българската конституция е балансираното развитие на отделните региони, което е изключително важно."

Чуйте Диана Андреева в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Диомов

Стефан Диомов: Най-голямото чудо в моя живот е усмихнатата, пееща публика

Стефан Диомов е един от музикантите с най-голям принос към българската популярна музика. За музикалния живот, за родния Бургас и за нестихващото вдъхновение – разговор в "Нашият ден" с композитора, създал репертоара на редица обичани български изпълнители като група "Тоника", Ева и Гого, Ваня Костова и Тони Димитрова . "Музиката е моят..

публикувано на 06.06.24 в 10:46
Лъчезар Бояджиев

Поглед към Венецианското биенале

"Венеция, Света Лучия и Крива река. Без вина виновни" – това е името на лекцията, която изнесе преди дни във Варна Лъчезар Бояджиев – един от най-известните съвременни български художници. Въпреки че през последните 12 години той е правил лекции за почти всички издания на изложбата за съвременно изкуство, тази, посветена на 60-ото издание на..

публикувано на 06.06.24 в 10:25
Дарина Янева

Дарина Янева с две изложби в Казанлък

Дарина Янева завършва Художествена гимназия в Казанлък и керамика в Националната художествена академия - София в класа на проф. Венко Колев. Над 35 години вече тя работи в областта на живописта, керамиката и монументалните изкуства. Има повече от 30 самостоятелни изложби в София, Варна, Пловдив, Албена, Бургас, Балчик, Анкара, Виена, Братислава,..

публикувано на 06.06.24 в 08:55

Второто издание на форум "Буна" – приключение и предизвикателство, което продължава

Второто издание на форума за съвременно изкуство "Буна" представи 67 събития – изложби, пърформанси, прожекции, дискусии, концерти, арт експерименти и градски намеси на 27 места в морската столица. Във форума участваха 188 артисти от 12 държави, а провеждането му се дължи на организаторите фондация "Буна" и сдружение "Таляна" с помощта на..

обновено на 05.06.24 в 17:11

Дни на чешката култура в Двореца в Балчик

На 7 юни от 17.00 ч. в галерия "Тихото гнездо" ще бъдат официално закрити Чешките дни на културата в Културен център "Двореца". Приятелството на Дворец а с Чехия и нейната история и култура е дългогодишно, а през 2024 г. с особена гордост се отбелязва 10-годишният юбилей от творческото и институционално партньорство със Средното училището по..

публикувано на 05.06.24 в 15:45