Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премиера на пиесата „Добролюб“

В неделя на вълните на програма „Христо Ботев“ ще се състои премиерата на пиесата „Добролюб“ от Лило Петров. Постановката е дебютна за младия автор, а през 2019 г. беше отличена с първа награда в конкурса за нова пиеса, организиран от „Нов български университет“. Тематичната рамка на конкурса тогава беше „Тайните“, тайните са и конфликтната ядка на драматургичния текст.

„Добролюб“ е политическа пиеса. Тя навлиза в изтъкания от чувство на вина, горчивина и ярост вътрешен свят на герой, чийто житейски зар му отрежда ролята на свидетел и участник в най-значимите исторически събития от втората поливна на 20 век у нас.

„Добролюб“ е пиеса за предателството, но и за личния избор, който стои на границата между героизма и падението. Произведение за принудата и безмилостното лице на тоталитарните апарати, които само с едно завъртане на колелата си могат да превърнат всеки човек в чудовище. „Добролюб“ дава един възможен прочит на историческите събития, състояли се непосредствено след обявяването на тоталитарния режим в България през 1944 г., проследява и техните проявления и мимикрии след 1989 г.

Централен за пиесата е въпросът има ли истини и тайни, които една нация трябва да помни винаги, и такива, които е по-добре услужливо да забрави. Важно е да се отбележи, че произведението не се свени да даде еднозначен отговор на този въпрос, като в същото време нито за миг не изпада в самозаблуждението, че това е лека задача.

Въпреки сериозната си тематика и драматичните исторически събития, които побира в себе си, „Добролюб“ е увлекателно и поглъщащо драматургично произведение. Това до голяма степен се дължи на подхода на режисьора Стилиян Петров, изграден върху убеждението, че с по-малко изразни средства може да се каже повече. Доказателство за това е дори и фактът, че ролите в пиесата са три, но в нея участват само двама артисти. Това са Валентин Ганев и Йордан Ръсин. Оригиналната музика пък е дело на Михаил Шишков - син, а записът е реализиран от звукорежисьора Георги Топорчев и звукоинженера Михаил Михайлов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48