Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премиера на пиесата „Добролюб“

В неделя на вълните на програма „Христо Ботев“ ще се състои премиерата на пиесата „Добролюб“ от Лило Петров. Постановката е дебютна за младия автор, а през 2019 г. беше отличена с първа награда в конкурса за нова пиеса, организиран от „Нов български университет“. Тематичната рамка на конкурса тогава беше „Тайните“, тайните са и конфликтната ядка на драматургичния текст.

„Добролюб“ е политическа пиеса. Тя навлиза в изтъкания от чувство на вина, горчивина и ярост вътрешен свят на герой, чийто житейски зар му отрежда ролята на свидетел и участник в най-значимите исторически събития от втората поливна на 20 век у нас.

„Добролюб“ е пиеса за предателството, но и за личния избор, който стои на границата между героизма и падението. Произведение за принудата и безмилостното лице на тоталитарните апарати, които само с едно завъртане на колелата си могат да превърнат всеки човек в чудовище. „Добролюб“ дава един възможен прочит на историческите събития, състояли се непосредствено след обявяването на тоталитарния режим в България през 1944 г., проследява и техните проявления и мимикрии след 1989 г.

Централен за пиесата е въпросът има ли истини и тайни, които една нация трябва да помни винаги, и такива, които е по-добре услужливо да забрави. Важно е да се отбележи, че произведението не се свени да даде еднозначен отговор на този въпрос, като в същото време нито за миг не изпада в самозаблуждението, че това е лека задача.

Въпреки сериозната си тематика и драматичните исторически събития, които побира в себе си, „Добролюб“ е увлекателно и поглъщащо драматургично произведение. Това до голяма степен се дължи на подхода на режисьора Стилиян Петров, изграден върху убеждението, че с по-малко изразни средства може да се каже повече. Доказателство за това е дори и фактът, че ролите в пиесата са три, но в нея участват само двама артисти. Това са Валентин Ганев и Йордан Ръсин. Оригиналната музика пък е дело на Михаил Шишков - син, а записът е реализиран от звукорежисьора Георги Топорчев и звукоинженера Михаил Михайлов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15
Сцена от

Със стремеж към една неделна баня

Със стремеж към една неделна баня… И надежда за по-чист понеделник Радиотеатърът представя премиерата си "Баня" – радиоадаптация по пиесата на Владимир Маяковски на 8 януари от 16.00 часа. Участват артистите: Георги Златарев, Росен Гицов, Димитър Илиев, Георги Сиркатов, Румен Драганов, Георги Богданов, Станислава Коцева, Кристина Топалова...

публикувано на 30.12.22 в 16:19

Ръкописите не горят

В богатия си фонд Радиотеатърът на програма "Христо Ботев" пази едни от най-големите шедьоври на словесното и драматургичното творчество, създавани през последните осем десетилетия. Щастливи ви сме да съобщим, че редом до тях застава един от най-значимите романи в руската, а и в световната литература –   "Майстора и Маргарита " от Михаил Булгаков...

публикувано на 23.12.22 в 13:39

Животът винаги предлага "План Б"

В неделя (20.11.2022) Радиотеатърът на програмата "Христо Ботев" ще представи своята премиерна радиопостановка по документални разкази "План Б" от Яна Добрева , която вече имаше своята сценична реализация в столичния "Сити Марк Арт Център". Зависимостите не подбират своите жертви. За тях полът и образованието, етносът и материалното положение,..

публикувано на 17.11.22 в 13:25

Думи в памет на Майя Динева

На 7-и септември загубихме нашата скъпа колежка Майя Динева. Тя не би допуснала да говорим патетично за нея. Тя най-много би искала да се съберем, да се посмеем, да разкажем някоя забавна случка от театралния живот и от работата ни в "Радиотеатъра", да си спомним за непрежалимата ѝ приятелка Негрита, да изпием по едно питие така, както тя изпращаше..

публикувано на 07.09.22 в 12:35