Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на пиесата „Добролюб“

В неделя на вълните на програма „Христо Ботев“ ще се състои премиерата на пиесата „Добролюб“ от Лило Петров. Постановката е дебютна за младия автор, а през 2019 г. беше отличена с първа награда в конкурса за нова пиеса, организиран от „Нов български университет“. Тематичната рамка на конкурса тогава беше „Тайните“, тайните са и конфликтната ядка на драматургичния текст.

„Добролюб“ е политическа пиеса. Тя навлиза в изтъкания от чувство на вина, горчивина и ярост вътрешен свят на герой, чийто житейски зар му отрежда ролята на свидетел и участник в най-значимите исторически събития от втората поливна на 20 век у нас.

„Добролюб“ е пиеса за предателството, но и за личния избор, който стои на границата между героизма и падението. Произведение за принудата и безмилостното лице на тоталитарните апарати, които само с едно завъртане на колелата си могат да превърнат всеки човек в чудовище. „Добролюб“ дава един възможен прочит на историческите събития, състояли се непосредствено след обявяването на тоталитарния режим в България през 1944 г., проследява и техните проявления и мимикрии след 1989 г.

Централен за пиесата е въпросът има ли истини и тайни, които една нация трябва да помни винаги, и такива, които е по-добре услужливо да забрави. Важно е да се отбележи, че произведението не се свени да даде еднозначен отговор на този въпрос, като в същото време нито за миг не изпада в самозаблуждението, че това е лека задача.

Въпреки сериозната си тематика и драматичните исторически събития, които побира в себе си, „Добролюб“ е увлекателно и поглъщащо драматургично произведение. Това до голяма степен се дължи на подхода на режисьора Стилиян Петров, изграден върху убеждението, че с по-малко изразни средства може да се каже повече. Доказателство за това е дори и фактът, че ролите в пиесата са три, но в нея участват само двама артисти. Това са Валентин Ганев и Йордан Ръсин. Оригиналната музика пък е дело на Михаил Шишков - син, а записът е реализиран от звукорежисьора Георги Топорчев и звукоинженера Михаил Михайлов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30