Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната война на християни срещу християни

В центъра е орденът на йезуитите, основан през 1540 г. от Игнатий Лойола, който днес наброява над 17 000 братя, пръснати по целия свят. Това предаване дава възможност да се разбере повече за принципите, залегнали в основата на дейността им и определящи случващото се и в наши дни.

Какво се знае и какво не се знае за тяхната история, учение, организация и дейност в обществения живот, политиката и религията? Какъв е бил 30-годишният испанец Игнаций (Игнатий) Лойола (1491-1556), преди да стане последователен покаяник? Как и защо пречистеният с тридневна молитва бивш донжуан, комарджия и любител на оръжията, изведнъж заживява в самота и месеци наред прекарвал в изключителна бедност, пост и в почти самоубийствен аскетизъм? И с какво примерът му и особено неговите лекции по философия и теология, заразяват хилядите му последователи?

Началото е с шестима състуденти, датата е 15 август 1534 г. Тази седморка основава общност и полага обет за бедност и целомъдрие до края на живота. Шест години по-късно папа Павел ІІІ потвърждава новата общност, която се нарича „Общество на Исус“ и се обвързва освен с бедност и целомъдрие, също и с радикално подчинение на папата.
Но вместо да заживеят уединено зад манастирските стени, йезуитите се обръщат към света. И заемат видно място в обществото, а основни сфери на дейността им са мисия, образование и апостолско служение.

В предаването участват Марияна Шабаркова-Петрова, Албена Раленкова и доц. Владимир Трифонов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25

Еврика! Успешни българи: Баян Гечев

Баян Гечев е ученик от 12 клас на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Носител е на множество медали – златни, сребърни и бронзови от международни олимпиади по астрономия и астрофизика. Последният от тях е от олимпиадата в Япония през 2023 г. Екипът ни беше впечатлен от името му – Баян. Рядко се намират хора, които да нарекат сина..

публикувано на 13.05.24 в 17:05
доц. Ваня Мичева

Да бъдем великоразумни, великонравни и великодействени, но не велеречиви и велехвалени

В средновековните писмени паметници от IX – XI век се срещат поредица от сложни думи, образувани с прилагателните "велик" и "велии" (със същото значение). Те са се отнасяли до нравствени и духовни качества на човека, най-вече положителни, но и отрицателни като "велеречив", т.е. който говори надменно или "велехвален" – който много се хвали...

публикувано на 13.05.24 в 16:07

Фолклорните области на България: Епизод 2 – Странджа

Втория епизод от поредицата "Фолклорните области на България" посвещаваме на Странджа. Странджанската област заема най-югоизточния край на България. На запад тя се простира до селата Факия, Желязово и Горно Ябълково. На север – до град Царево, на изток – до Черно море, а на юг достига до турската граница. За музикалния фолклор и неговото..

публикувано на 13.05.24 в 15:10