Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласът на Мариана Пенчева

Снимка: личен архив

Екипът на „Български изпълнители“ среща слушателите на 10 декември с великолепна певица и изключително атрактивна и чаровна личност. Името ѝ е Мариана Пенчева. 17 януари е датата, на която през 1966 година в Пловдив се ражда световноизвестното мецосопрано.
Започва музикалното си образование в класа по оперно пеене на Иванка Михайлова в музикалното училище в родния си град. Продължава обучението си при проф. Мати Пинкас и проф. Мила Дюлгерова в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Специализира в Консерваторията във Верона и в Академия „Борис Христов“ в Рим, където работи с Александрина Милчева.

Като студентка в трети курс дебютира на професионална оперна сцена в Плевен в ролята на Улрика от „Бал с маски“ на Верди. В края на последната година от следването си в Музикалната академия получава стипендия, за да замине да учи в Италия. Именно там Мариана Пенчева прави своя международен дебют. През 1993 г. за пръв път пее на сцената на Миланската скала в операта „Весталката“ на Спонтини с диригент Рикардо Мути. Под неговото ръководство следват участия във Вердиевите опери „Риголето“, „Набуко“, „Силата на съдбата“ и „Бал с маски“, както и „Хофманови разкази“ на Жак Офенбах, и „Мадам Бътерфлай“ на Пучини.

От началото на 90-те години на миналия век Мариана Пенчева триумфира на престижни оперни сцени – от тези в почти цяла Италия и голяма част от Европа, до Америка, Азия и Австралия. „Една хубава, истинска кариера изисква огромна всеотдайност. За да се получи най-доброто, ти трябва да дадеш всичко от себе си“ – казва певицата.


Най-новата роля на Мариана Пенчева е тази на преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където преди няколко години постъпва като асистент на проф. Нико Исаков, а отскоро има и свой собствен клас. През настоящия оперен сезон Мариана Пенчева ще бъде Мисис Куикли във „Фалстаф“ на Верди в нова постановка на Държавния театър в Бремен, отложена още от пролетта на 2020 година.

В предаването ще прозвучат фрагменти от опери на Верди, Росини, Респиги, Бизе и Сен-Санс.

Снимки: личен архив на Мариана Пенчева, sofiaphilharmonic.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българският "Лоенгрин" – празник на вокалното изкуство и оркестрово майсторство

"Неделният следобед" на 30 юни бе посветен изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър "Лоенгрин" в..

публикувано на 01.07.24 в 12:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 31 юли 2024 г.

1 юли Изпълнения на Алина Ибрахимова (цигулка) и Седрик Тибергиан (пиано). 3.00 часа – Хавергал Брайън (1876-1972), "Легенда". 3.08 часа – Еужен Изаи (1858-1931), Елегична поема за цигулка и пиано, оп. 12. 3.23 часа – Цезар Франк (1822-1890), Соната за цигулка в Ла мажор. 3.53 часа – Лили Буланже (1893-1918), Ноктюрно. 3.56 часа – Цезар Франк..

публикувано на 30.06.24 в 10:40

Британският критик Грегор Таси – впечатлен от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера

Днешното издание на "Неделния следобед" е посветено изцяло на оперното изкуство. Поводите са два: новата постановка на "Лоенгрин" в Софийската опера и 110 години от рождението на изтъкнатия български оперен режисьор Михаил Хаджимишев. И между двата повода има пряка и много тясна връзка, защото предпоследната постановка на Вагнеровия шедьовър..

публикувано на 30.06.24 в 08:05

Студии върху историята и настоящето на фестивала "Софийски музикални седмици"

Излезе  една дългоочаквана книга – " Студии върху историята и настоящето на фестивала  "Софийски музикални седмици"  от Диана Данова-Дамянова. Това е първото по-мащабно и целенасочено изследване на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".  Под формата на четири студии се проследява неговата 55-годишна история от създаването му през..

публикувано на 29.06.24 в 11:30
Магдалена Кожена, Саймън Ратъл, Андрю Стейпълс и Симфоничния оркестър на Баварското радио

"Идоменей" на Моцарт от Мюнхен

"Имам неописуемо желание отново да напиша опера." Мечтата на Моцарт, изразена през 1777 г., най-накрая е изпълнена през есента на 1780 г., когато той получава поръчка от Мюнхен да напише голяма опера серия за предстоящия карнавален сезон. Превъзходството на Мюнхенския оркестър и темата, включваща конфликта между божествения закон и човешката страст,..

публикувано на 29.06.24 в 08:05