Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доверието на гражданите в нотариалната гилдия – резултат от професионализъм и съвестна работа

| обновено на 10.12.21 в 15:06

Нотариус Камен Каменов получи миналата седмица приза за най-добър нотариус на Деветите правосъдни награди 2021 г. и Благотворителния бал на юристите. 

Какви са предизвикателствата пред нотариалната гилдия през годината? Разговор с два пъти нотариус на годината Камен Каменов, член на Контролния съвет на Нотариалната камара, представител на Нотариалната камара в Централния съвет на Съюза на юристите в България, член на УС на сдружение-клуб "Журналисти срещу корупцията", член на УС на фондация "Център за противодействие и превенция на изпирането на пари", член е на Българската асоциация за европейско право, която е член на Международната федерация по европейско право. Автор е на книгата „Нотариусът и правото” и съавтор с други колеги на книги, становища и статии в областта на гражданското право и нотариалната дейност. Така също е и дългогодишен консултант на предаването "Законът и Темида".

Наградата – чест и отговорност

"Задължаващи са тези награди – те ни карат да бъде всеки от нас по-взискателен към себе си и към гилдията. Аз не се вземам толкова насериозно, защото смятам, че всичко постижения на Камарата на нотариусите са рожба на всеотдайния труд и съвестното професионално поведение на всички колеги. На всички нас е възложена от държавата тази публична функция да правим превенция и да бъдем като арбитър и да спестяваме на гражданите дела и разходи."

Годината за българските нотариуси

"Едно голямо предизвикателство – и тази, и миналата година. Като работещи с хора, ние трябва строго да спазваме противоепидемичните мерки. Ние, освен превенцията и услугата на гражданите, събираме и доста данъци за държавата.

Българските нотариуси направиха много за превенция на имотните измами и фалшивото придобиване на фирми – вече почти не се говори по тези теми. С цялата работа на Камарата на нотариусите по посока превантивност може да се каже, че в последните 10-12 години имотните измами са вече прекратени и на този етап това може да се отчете като успех."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – инж. Виолета Цолова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30