Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люси Дяковска и Плевенската филхармония с три празнични концерта

Снимка: личен архив на Люси Дяковска

Музикалният спектакъл „Аве Мария” е коледният подарък на Люси Дяковска за българската публика в най-светлите Рождествени празници. Репертоарът ѝ включва емблематични песни за Коледа и Нова година от всички краища на света, истории за любов и надежда, музикални шедьоври от Италия, Франция, Англия, Америка, Русия и България.

След огромния успех на коледните концерти през 2018 година със Софийската филхармония с две напълно разпродадени зали, след концертите в цялата страна с Плевенската филхармония през 2019, популярната изпълнителка подготви три коледни концерта в Плевен, София и Варна.


На сцената тя си партнира с Плевенската филхармония (в Плевен – с участието на Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, а в София – с Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров).

На диригентския пулт в София и Плевен е младият Димитър Косев.

Във Варна ще дирижира Георги Милтиядов.

Димитър Косев
Въздействащите симфонични аранжименти са дело на Румен Бояджиев-син, Георги Милтиядов и Константин Добройков.

Коледните музикални спектакли на Люси Дяковска и Плевенската филхармония предстоят на 18 декември в зала „България“ в столицата ина 22 декември във Фестивален и конгресен център – Варна.


Чуйте впечатленията на Люси Дяковска след концерта на 13 декември в читалище „Съгласие“ в родния ѝ Плевен.

Снимки: личен архив на Люси Дяковска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 12.06.24 в 11:34

Фолклорните области на България: Епизод 4 – Средна Западна България - Граово

Четвъртият последен епизод от поредицата отново ни повежда в Средна Западна България. Този път, обаче, ще се запознаем с фолклора на Граово. Граово обхваща Пернишко, Брезнишко и Радомирско. За епическите народни песни, възпяващи славните подвизи и бита на Крали Марко, за характерните танцови движения, разкриващи буйния темперамент на населяващите..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Кавалджията Георги Иванов на 75: Винаги съм искал да бъда различен

Предаването "Портрети" в музикалната линия "Жива вода", което представя творческите истории и музиката на различни изпълнители, гостува на знаменития кавалджията Георги Иванов, продължител на стария тракийски изпълнителски стил. Над две десетилетия роденият в село Ханово музикант, е солист в оркестъра на Тракийски ансамбъл за народни песни и..

публикувано на 10.06.24 в 17:05

Траш метъл легендите от "Мегадет" идват за концерт в София

Американските траш метъл легенди от "Мегадет" идват за концерт на столичния колодрум "Арена София" на 15 юни. Поредният десант на Дейв Мъстейн и ко. е в афиша на популярната поредица Sofia Solid . Събитието с главен герой един от последните истински рок звезди, тип "кралски", е част от турнето Crush The World . Знаменитата банда ни е..

публикувано на 10.06.24 в 12:32

Директно от Ню Йорк – великолепната опера "Орфей и Евридика" на Глук

Постановката на "Орфей и Евридика" на Глук е толкова непреходна, колкото и самата творба. Всъщност не бихме могли да искаме повече от продукцията на Марк Морис. Контратенорът Антъни Рот Костанцо е в ролята на опечаления музикант, а сопранът Инг Фан е неговата любима. Елена Вийялон прави своя дебют като Любовта, а Джей Дейвид Джаксън дирижира..

публикувано на 08.06.24 в 08:05