Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девети национални правосъдни награди

Кои са най-добрите юристи за 2021 г.

Наградени на Деветите правосъдни награди 2021
Снимка: инж. Пламен Колев

Кои са най-добрите юристи за 2021 г.

92-годишният съдия Трендафил Данаилов получи голямата награда за правосъдие на Деветия благотворителен бал на юристите. Той е българският съдия по делото “Антонов”, благодарение на него обвиненията към българските граждани, които италианският съд свързва с атентата срещу папа Йоан Павел II, са смекчени. Отличието идва 40 години, след като светът заговори за българска следа в покушението.

Специална награда за юридическо предаване в ефир получи предаването "Законът и Темида" с водещ Анелия Торошанова. Наградата беше връчена за изключителни постижения и работата в полза на закона и правата на гражданите, както и безупречно представяне на правни теми и въпроси в ефира на БНР, Програма „Христо Ботев” и предаването „Закона и Темида”, в навечерието на неговия 10-годишен юбилей. 

Освен голямата награда „Гран при“ по категории бяха връчени статуетки и на други изявени юристи и магистрати. 

Адвокатска колегия на годината стана Хасковската колегия. С равен брой точки от журито в категорията „Адвокат на годината“ първи станаха адвокат доктор Мария Петрова и адвокатът от Пазарджик Хари Хараламбиев, който не успя да присъства. Пловдивската кантора „Юсаутор“ на адвокат Атанас Костов получи приза за „Адвокатска кантора на 2021“. Генералният директор на БНР и юрист по образование Милен Митев обяви от сцената, че Десислава Петрова от СГП е „Прокурор на годината“. Признанието за най-добър съдия получи Таня Радкова от ВАС. Камен Каменов получи приза за най-добър нотариус. Журналистката от epicenter.bg Магдалена Гигова обяви за най-добър медиатор за 2021-ва година Дима Александрова. Младият следовател Велислав Величков грабна статуетката в категорията „Млад юрист“. Специална награда „Адвокат Про боно“ получи Райна Мандакова от миналогодишния победител в категорията Иво Лулчев. „Адвокат в медиите“ за най-много спечелени медийни дела стана Екатерина Димитрова. В категорията “Адвокат-обществен закрилник на инвестициите и стопанската дейност в БГ” бе отличен един адвокат, благодарение на когото няколко чуждестранни инвеститори не само запазиха, но и разшириха икономическото си присъствие в България – адвокат Живка Томова. В категорията „Правосъдие зад граница“ наградата бе поднесена от проф. Атанас Семов на „Пенков, Марков и партньори“. „Дело“ на 2021-ва година стана делото за мръсния въздух на София, водено от АД „Господинов и Генчев“. 

Чрез търговете за продажба на картини на известни български художници и томбола бе събрана най-голямата сума досега – 25 400 лева. Средствата ще бъдат дарени по дарителските сметки на четири деца с церебрална парализа – Ванеска, Мишо, Елена и Снежка. Децата бяха гости на събитието. Разиграни бяха платна на Николай Панайотов, Николай Янакиев, Милена Минчева, Елеонора Бакалова, Иван Яхнаджиев, който се прибра от Рим, специално за събитието и рисуваше на място с неговите ученици. По негова покана в творческата вечер се присъедини и Луна Йорданова, която също нарисува една картина. А търгът се водеше лично от проф. Герджиков.

Адв. Владимир Дончев – член на журито по награждаването на Деветите правосъдни награди, дългогодишен секретар на Софийска адвокатска колегия, разказва в предаването "Законът и Темида" повече за наградите.

Чуйте в звуковия файл.

Снимки – инж. Пламен Колев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпитите след 7 клас: какво всъщност измерват?

Изпитите след 7 клас са важна част от образователната система, но наистина ли те измерват знанията на учениците? Или по-скоро отразяват успехите и провалите на самата система и материалните възможности на родителите? За кого всъщност е полезно Националното външно оценяване (НВО) в сегашния си вид? На тези въпроси отговаря Ирина Манушева, автор на..

обновено на 18.06.24 в 11:26

Показват в изложба религиозното монументално изкуство на Дечко Узунов

В столичната Художествена галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), е открита изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство". Експозицията, която отбелязва 125 години от рождението на художника, представлява документален визуален разказ, съставен от архивни снимки, подготвителни проекти и творби...

обновено на 18.06.24 в 09:55
Кадър от протеста

Съюзът на българските журналисти в съдебен спор за имот

Защо Съюзът на българските журналисти вече 4 години не може да влезе във владение на собствен имот , даден под наем – разговор в "Нашият ден" със Снежана Тодорова , председател на СБЖ, и с Христо Дионисиев , представител на фирмата наемател. Членовете на СБЖ излязоха на протест, мотивиран от неправомерните действия на фирмата наемател. По..

публикувано на 18.06.24 в 09:26
Дуранкулашкото езеро е в списъка на влажните зони с международно значение.

Снимат филми за влажните зони от Дуранкулак до Казашко

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се обсъжда новият проект "Непознатият рай", който включва пет късометражни филма за влажните зони по северното ни Черноморие – "Езеро Дуранкулак", "Шабла-Езерец", "Казашко" и "Ятата". Филмите ще представят устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони. Свилена Велчева от..

обновено на 18.06.24 в 09:07

Борбите за паметта – тема на новия градски форум на КОЙ

" Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото. "  Тази фраза сме чували безкрайно често, до втръсване. Но няма как да му се отрече на Оруел, уви, прав е. И в този ред на мисли, не са учудващи многобройните спорове за това как трябва да пазим, показваме и осмисляме миналото си. В града конфликтите около..

публикувано на 18.06.24 в 08:55