Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишна гала вечер на балет „Арабеск“ на сцената на НМТ „Стефан Македонски“

4
Снимка: Балет "Арабеск"

Новогодишната гала вечер на балет „Арабеск“ на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ е на 29 декември с два от най-успешните спектакли на балет „Арабеск“ – „Кармина Бурана“ и „Болеро“. 

„Кармина Бурана“ на Карл Орф e представена пред публика за първи път на 8 юни 1937 г. във Франкфурт. Произведението има огромен успех, а композиторът му, останал неизвестен до 40-годишната си възраст, изведнъж придобива световна слава.

За българската публика концертната версия на „Кармина Бурана“ не е ново и непознато явление. В репертоара на балет "Арабеск" има вече две сценични версии на ораторията – от 1972 г. на италианския хореограф Хуан Корели и от 1988 г. на големия български хореограф и дългогодишен директор на балет "Арабеск" Маргарита Арнаудова, съвместно с Пловдивската опера.

„Кармина Бурана” с хореографията на Боряна Сечанова е поставена специално за турнето на Балет „Арабеск” в САЩ, където изправя на крака четирихилядните задокеански зали със своето изпълнение.

Сега публиката може да види блестящото изпълнение на солистите: Даниела Иванова, Константина Ханджиева, Васил Дипчиков, Светослав Серопян, Стефан Вучов, Филип Миланов и прекрасните танцьори: Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Мона Христова, Стефка Табакова, Теодора Друмева, Валери Миленков, Ервин Есен които с цялото богатство на своята съвременна чувствителност улавят с телата си ироничността на ситуацията, в която човекът живее с вярата, че е господар на живота си, докато е направляван и манипулиран от прищевките на Съдбата – Съдбата, която ту издига, ту убива, утешава с напразни надежди и върти колелото на човешкия живот

Във втората част от вечерта публиката ще може да се наслади на невероятните ритми в музиката на Морис Равел и на впечатляващото изпълнение на артистите от Балет "Арабеск" в спектакъла "Болеро".

„Болеро“ е един от емблематичните спектакли на балет "Арабеск", останали в наследство от голямата хореографка и директор на трупата Маргарита Арнаудова. Той неизменно присъства в репертоара на трупата, когато "Арабеск" гостува със свои програми не само в страната, но и почти във всички задгранични турнета. Спектакълът е поставен за пръв път през 1987 г.

Първите солисти на „Болеро“ са Румяна Маркова, Радомир Начев, Ясен Стоянов и Марио Пейчев. През години щафетата поемат Антония Докева, Теодора Стефанова, Константина Ханджиева, Милен Петров и Даниела Иванова, Асен Наков, които заедно с Васил Дипчиков и Стефан Вучов ще видите тази вечер.

„Болеро” носи силно изразена програмност и впечатляваща атмосфера, където балетното движение е стилизирано в ритъма на испанския танц. Заслуга за експресивната колоритност на танца има и полифоничността в хореографията на Маргарита Арнаудова.

Хореографът Боряна Сечанова, директор на балетната трупа, разказва в "Артефир" за двата емблематични спектакъла на българската и световните сцени – „Кармина Бурана“ и „Болеро“.

Снимки – Балет "Арабеск"

Чуйте повече от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наталия Йорданова изследва човешката природа през цифровите изображения

Наталия Йорданова представя в галерия "Аросита" своята изложба "Безцветните зелени идеи яростно спят". През последните 10 години Наталия създава светове, които изследват човешката природа, състоянието на човека, емоционалността и отношенията със заобикалящата среда през технологичното взаимодействие. Голяма част от тази творческа дейност..

публикувано на 04.07.24 в 16:05

Пътуване във времето – "Преди кафето да изстине"

Едва ли има човек, който не си е задавал поне веднъж въпроса какво би сторил, ако имаше машина на времето. Романът "Преди кафето да изстине" на японския писателТошиказу Кавагучи предлага на своите читатели един интимен и вълнуващ поглед към тази недостижима човешка фантазия. В "Нашият ден" Десислава Желева разказва повече за един от..

публикувано на 04.07.24 в 12:24

Ели Иванова с "52 исторически разходки из България"

В своята нова книга "52 исторически разходки из България" Ели Иванова обръща внимание на малко познати, невероятно красиви места и маршрути, свързани с историята на нашите земи. Изданието не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. То е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се..

публикувано на 04.07.24 в 08:50

Ив Тошайн представя "Чеиз за Марс" за първи път в България

В центъра на самостоятелната изложба на художничката Ив Тошайн  е мащабната инсталация "Чеиз за Марс". Тя е представена в папската крепост Рока Паолина в Перуджа по-рано тази година. В България идва за първи път, но в умален вид. Мястото е зала 19 на галерия "Квадрат 500", където е разположена и антична гробница от IV век. В заглавието Марс е богът на..

публикувано на 03.07.24 в 11:10

"Добри момчета" на Харита Асумани

Харита Асумани представя свои творби под името "Добри момчета". Авторката наблюдава и рисува по спомените си мъжете, оставили следа в нейния живот. Това са портрети, вдъхновени от мъже, които са ѝ въздействали окриляващо или са я привличали.  Тя казва: "С някои от тях сме имали едва няколко срещи. В това сгъстено време се е случил някакъв..

публикувано на 03.07.24 в 09:10