Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години Съюз на артистите в България

Документалният филм „100 години по-късно", посветен на 100-годишнината от създаването на Съюза на артистите в България, бе представен публично в края на миналата година. Филмът събира мненията на различни поколения творци и изследователи като проф. Николай Йорданов, доц. Асен Терзиев, Цветана Манева, Любомир Бъчваров, Любомир Савов – председател на Гилдията на музикалните артисти, Галина Савова – председател на Гилдията на творците от кукленото изкуство, Венцислава Асенова – председател на Дружеството на САБ в Столичния куклен театър, председателя на САБ – Христо Мутафчиев, както и младите актьори Боян Арсов, Елена Василева, Християна Стоименова, които обобщават изминалите 100 години за организацията, а заедно с това разкриват и някои любопитни подробности от историята, останали неизвестни в годините, твърди продуцентът на филма – журналистката Анна Ангелова:

„Интересно е как се е променял и смисъла на думи като „съюз“, „заедно“. Да обединяваш артисти не е лесна работа. Това, което споменаха всички артисти, е, че това, което обединява всички, е любовта към изкуството. Това ги обединява. Да, може да звучи клиширано. Но любовта е в основата и единственият начин да надскочиш себе си, да надскочиш личните си интереси, да се отдадеш на професионалната мисия са любовта и надеждата, че нещо по-добро предстои. Кадрите показват как сме се променили всички ние с времето, този филм задава въпроси към самите нас. Дали ще видим реч на Любомир Кабакчиев, който е бил председател на Съюза, или пък ще чуем реч на Тодор Живков в Народния театър, всеки зрител може да се обогати – освен да обогати личните си знания, да направи своите паралели какво в историята се повтаря и какво не.“

Интересен факт е, че големите международни театрални организации като Международната федерация на актьорите ФИА, на която Съюзът на артистите е член, Международният театрален институт, Международната асоциация на театралните критици – всички тези организации се появяват след Втората световна война и се оказва, че Съюзът на артистите е създаден по-рано. Актрисата Цветана Манева, която е била председател на организацията през 1986/87 г., споделя във филма, че основната задача на Съюза на артистите трябва да бъде стимулиране на всички, които вършат работата си по театрите, да отдават енергия, която да генерира сили, стремеж за опониране. Във филма са представени кадри от Българската национална телевизия и Българската национална филмотека.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимки – САБ




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03