Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сто години от рождението на Жан-Пиер Рампал

Снимка: стоп кадър YouTube

Наричаха го „Човекът със златната флейта“ и това се дължеше не само на факта, че бе собственик на единствената флейта в света, изработена от чисто злато от велик френски майстор през 1869, но и на всички скъпоценни качества и достойнства, които притежаваше. Той беше първият музикант, извоювал в наше време авторитета на флейтата като солов инструмент. Инструмент, утвърден на международната концертна сцена и привлекателен за широката аудитория – с известност и слава, съпоставими на прочутите певци, пианисти и цигулари. Неслучайно името му е емблема за флейтовото изкуство, а постиженията му и всичко, които направи за този инструмент, проправиха път и за следващото поколение супер-звездни флейтисти: Джеймс Голуей и Еманюел Паю. Рампал беше изпълнител в традициите на класическата флейта, макар зад неговите превъзходни технически възможности всъщност да стои кавалерийският „летино“ темперамент на южното Средиземноморие, а не по-официалният характер на елитните институти в северен Париж.


Стилът му на свирене бе неподражаем – той веднага грабва със своята ярка звучност, елегантно фразиране и богата палитра от тънки тонални цветове. Изящно артикулираната му виртуозност в периода на неговия разцвет довеждаше публиката до екстаз, а естественото му вибрато варираше и се променяше в зависимост от емоциите на изпълняваната от него музика. Като добавка, Рампал можеше да диша по средата на дълги бързи пасажи, без да губи размаха на своето изпълнение. Особено впечатляващи бяха горният му регистър и широкият динамически диапазон, а също така – лекотата и точността на неговата „стакато“ артикулация (неговото т.нар. „деташе“) – все качества, които могат да се чуят още в ранните му записи.


Жан-Пиер Рампал има изключителен принос в популяризирането на флейтата в следвоенните години. Той възстанови огромно количество композиции за флейта от епохата на барока и подтикна редица съвременни автори от ранга на Франсис Пуленк към съчиняване на творби, които впоследствие се превърнаха в съвременни стандарти за репертоара на флейтистите. Самият той имаше необятен репертоар, в който освен традиционните класически произведения присъстваха и английски народни песни, американски рагтайми, европейски джаз, японска, китайска и индийска музика. Обичаше много камерната музика и бе основател на Френския духов квинтет и Парижкия бароков ансамбъл, а освен това създаде забележителни творчески партньорства с Робер Вейрон-Лакроа, Исак Щерн, Мстислав Ростропович, Лили Ласкин, Клод Боулинг, Рави Шанкар и Лакшминараяна Субраманиам. Обиколи света като солист-флейтист и учреди конкурс за млади флейтисти, а през 2005 бе основана Асоциация на негово име, чиято цел е да съхрани неговото наследство и да вдъхновява младите флейтисти.

Подробности за живота и делото на големия френски флейтист можете да научите в неделя (23 януари от 22 часа), в предаването „Музикални вечери“, посветено на неговата стогодишнина. Ще звучат и негови изпълнения на творби от Хендел, Моцарт, Глук, Форе, Пуленк, Гершуин, Антонин Рейха, Джулио Бричалди, Мичио Мияги, и Карл Филип Емануел Бах. С участието на Робер Вейрон-Лакроа, Френски духов квинтет, Исак Шерн, Салваторе Акардо, Мстислав Ростропович и струнен оркестър, дирижиран от Пиер Булез.

Снимки: Wikipedia, YouTube



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50