Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виртуозният пианист от Турция – Доач Бездюз

4
Снимка: личен архив

Той е млад виртуоз пианист от Турция. Името му е Доач Бездюз. И влезете ли в Нов български университет, ще дочуете нежна мелодия от роял. Най-вероятно е Доач, репетира и танцува с пръсти по клавишите, понякога излиза за кратка почивка, но бърза да се върне отново там, при пианото, в една от кратките му почивки, разказа за пианото, за това какво е да отраснеш в музикално семейство и да се обучаваш при маестро Людмил Ангелов в България. Днес казва, че отговор на въпроса, кой е любимият му композитор, няма, защото от всеки композитор е научил по нещо:


„Не е възможно да кажа кой е любимият ми композитор, защото всички са направили големи дела в историята на музиката, всяка композиция, която свиря ме учи на нещо ново. Палитрата от цветовете на емоции не се описва, усеща се. Да се родиш в семейство на музиканти, повлиява на развитието ти като такъв. Фактът, че майка ми Рейхан Бездюз е диригент на детски хор в Мерсин и фактът, че аз имах възможност да бъда в него, допринесе много за моя път. Оттам идва интересът ми към дирижирането. Благодарение на сестра ми натрупах много знания за репертоара на цигуларите и за самия инструмент. Вече имам репертоар в камерната музика. Благодарение на баща ми – Бюлент съм се сдобивал с много знания за оперното изкуство. Връзките с предишните ми преподаватели не бяха толкова силни, каквито бяха с маестро Ангелов. Много се радвам, че се срещнах с него. Пианото може да осигури един от най- прекрасните начини на живот. За мен то е не просто 80 на брой черно- бели клавиши, а инструмент, който създава приказен живот. Много са парчетата от пъзела съставляващи един добър пианист. Много е важна срещата с големи имена в музиката, от това всеки млад пианист си подрежда своя поглед към партитурите, съпреживява любовта си към дадената музика. Колкото повече майстори има до Вас, толкова по-голям майстор можете да станете и Вие.“

Доач Бездюз и Ангелина  Грозева
Доач избира да се развива в България, като започва да учи в Нов български университет при професор Людмил Ангелов. Започва музикалното си образование в Държавната консерватория към Мерсинския университет като ученик в класа по пиано на Марина Джинджарадзе. Активно концертира самостоятелно и с камерни ансамбли. Има концерти и с различни хорови състави в Турция и в чужбина. Работил е в Мерсинската опера и балет като акомпаниатор на хор. През годините участва в майсторските класове на най-изтъкнати пианисти като Муитин Дюроглу, Мартин Блументал, Озгюр Айдън, Емре Еливар, J. C. Van den Eynden, Гюлсин Онай, Марта Гуляс, Винченцо Балзани, Артур Писаро, Людмил Ангелов. Носител е на редица награди от национални и международни конкурси.

Снимки: личен архив на Доач Бездюз, Ангелина  Грозева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма "Христо Ботев" излъчва директно от Варна откриването на ММФ "Варненско лято"

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал "Варненско лято" открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар", премиера на нова творба, написана специално за фестивала – "Увертюра във форма на..

публикувано на 22.06.24 в 07:50
 Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото училище. Аз дори и на военно обучение не отидох с моя випуск, защото пак имах някакъв ангажимент и..

публикувано на 21.06.24 в 11:05

Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenphetamine

В края на тази и началото на следващата седмица концертната поредица "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще представи с три концерта японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine за първи път в България. Градовете са Пловдив – в Bee Bop Café на 23 юни (в емблематичната вече поредица пловдивска на "Аларма" "Неделя..

публикувано на 19.06.24 в 21:44

Епохата Константин Илиев

Той е творец, чието присъствие на музикалния ни небосклон през втората половина на XX век е определяно като поява на метеор, като изключително явление, като епоха. И това признание идва не само от почитателите, приятелите и съмишлениците, но и от онези, които влизат в открита колизия с него, независимо дали тя е на естетическа или..

публикувано на 18.06.24 в 09:36

Помните ли певеца Атанас Панайотов?

През месец април предаването "Портрети" представи творческата история на певеца Атанас Панайотов– един от популярните изпълнители на песни от Шуменско от втората половина на миналия век, концертирал с певци като Мита Стойчева, Борис Машалов, Йовчо Караиванов, Соня Кънчева и много други. Атанас Панайотов е роден е в с. Янково, област Шумен през..

публикувано на 17.06.24 в 12:41