Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сто години от рождението на Стоянка Мутафова в Сатиричния театър

| обновено на 02.02.22 в 14:57
Снимка: Ани Петрова

Сатиричният театър „Алеко Константинов“ отбелязва тържествено стотния рожден ден на голямата българска актриса Стоянка Мутафова.

Тържеството е на 2 февруари от 19.30 ч. с поименни покани, а допускането в театралния салон ще бъде при спазване на всички противоепидемични мерки. 

В Сатиричния театър има почетно място с името на Стоянка Мутафова. На снимката: Калин Сърменов, Мария Грубешлиева

Спектакълът, режисиран и от директора на Сатирата Калин Сърменов, включва холограмни изображения на Стоянка Мутафова, откъси от книгата ѝ, филмът за нея от „Умно село“, както и кадри от нейни телевизионни изяви.

Чуйте в звуковия файл. 


Стоянка Мутафова

Димитрина Кюркчиева разговаря с драматурга на Сатиричния театър Богдана Костуркова, която разказа в „Артефир“ за предстоящото тържество.

Освен разговор с Богдана Костуркова, чуйте в звуковите файлове и откъс от разговор с актрисата, която разказва за себе си и изпълнява песента „Усмивки от старите ленти“. Архивните материали са от Златния фонд на БНР.





Снимки – Ани Петрова БНР и БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" – Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25

"Зад кулисите" – магията на сценографията

За тайните на професията на сценографа и умението да рисуваш образи, картини и приказки на театралната сцена и на големия екран разказват младите сценографки Михаела Михайлова и Деница Николова. Двете са завършили Националната художествена академия в София. "Изисква храброст и смелост, за да покажеш собственото си изкуство. Това важи може би за..

публикувано на 13.05.24 в 08:06
арх. Здравец Хайтов

105-годишнината на Хайтов се отбелязва с поредица от филми и изложба

С прожекция на поредица от филми в кино "Одеон" и изложба илюстрации на "Диви разкази" започват инициативите по отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" предложи на своите ученици да направят илюстрации по "Диви разкази", по идея на фондация "Памет". Предстоящата..

публикувано на 12.05.24 в 09:15

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озаглавена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на българските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25