Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е да бъдеш част от първия чело квартет в България

Снимка: @UCQuartet

По струните на челото, от дълбините на голямата любов към музиката и инструмента, във времето за преосмисляне и затихване, в мига, когато светът спря. Когато четирима виолончелисти се опитват да заглушат звука от ковид пандемията с красивата мелодия на челото, някъде там под земята, както днес се шегуват, така се ражда първият в България изцяло челов квартет „Underground Cello Quartet”. След няколко успешни изяви, те ще дебютират на сцената на галерия „Портрет“. Програмата ще включва увертюри от Моцарт, Росини , Голтерман, Исак Албенис, Пиацола. Ще чуете изпълнителите от квартета – Виктор Трайков, Теодора Атанасова, Момчил Пандев и Атанас Кръстев:

„Подготвили сме много разнообразна програма, освен известни съвременни композитори, ще обърнем внимание  и на Моцарт, тъй като той наскоро имаше рожден ден и вече музиката му устоява няколко века и се слуша, и всеки я разпознава. Ние бягаме от поп звученето, и още когато се създавахме като квартет си обещахме, че ще търсим възможно най-сериозното инструментално качество на произведението, ще има много виртуозни изпълнения на виолончелови пиеси. Ще има и познати мелодии от 20 век и изненади, разбира се. Проектът ни се роди в пандемията, първо се събирахме в мазета да свираме един за друг, после се оказа, че на хората много им харесаха четири виолончели. Виолончелото е един от най-разнообразните инструменти, със страшно много възможности да предаде различни стилове музика по един уникален начин, затова не се ограничаваме в конкретен стил. Когато си първи в нещо, има голяма отговорност, и ние точно затова винаги търсим най-доброто качество. Виждаме, че различните тембри на нашите виолончели създават нещо специално и харесващо се на публиката.“

Един от последните проекти на„Underground Cello Quartet”е „Сюита за 4 виолончели”, която Румен Бояджиев пише специално за квартета:

„Тя е също повлияна от сегашните времена, в нея има болка, самота и надежда, но смятам, че това е ролята на музиката, да дава надежда, упование и светлина, надявам се тази година да бъде наистина година на надежда и да накара хората да повярват. Може в тази сюита хората да усетят звученето на последните няколко години.“

На 4 февруари, петък, от 19 часа, можете да чуете дебюта на „Underground Cello Quartet“ столичната галерия „Портрет“.


Атанас Кръстев специализира при проф. Наталия Шаховска във Висшето училище по музика „Рейна София“, Мадрид. Солист е на големи оркестри и ансамбли – Софийска филхармония; Симфоничен оркестър на БНР; Петробас симфоника, Рио де Жанейро; Оркестра симфоника, Сао Пауло. Носител е на много награди от престижни международни конкурси, удостоен е с Кристална лира на СБМТД, Награда за камерна музика в Мадрид, връчена от кралица София, награда на МК Златен век.

Виктор Трайков завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по виолончело на Ани Атанасова. Получава магистърска степен в Нов български университет в класа на Христо Танев. Участва в майсторските класове на Роберт Коен, Кристоф Рихтер и други. Притежава богат опит в сферата на камерната музика – през 2012 получава първа награда в конкурса за австрийска музика, член е и на струнен квартет „Фрош“. Соло челист е в Симфоничния оркестър на БНР, Classic FM Orchestra, New Symphony Orchestra и в международния оркестър Philharmonie der Nationen, Германия. Редовно участва в концертните сезони на Würth Philharmoniker и е гост-челист в програмите на Deutsche Kammerphilharmonie, Бремен.

Теодора Атанасова завършва с отличие НМА Проф. Панчо Владигеров в класа на проф. Анатоли Кръстев. Участва в майсторските класове на Клаудио Бохоркез, Ромен Гариу, Денис Северин, Георг Байч, Конрадин Бродбек, Владимир Перлин, Матс Лидстрьом, Алваро Хуертас, Александър Сомов и други. През 2009 прави концертния си дебют като солист на симфоничния оркестър на НУМТИ „Димитър Петков“. От 2011 свири с оркестъра към Асоциация Orkestrani в градовете Понте ди Пиаве и Одерцо, Италия, солист е и на Академичния симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Занимава се активно и с камерна музика. Като част от различни ансамбли е лауреат на престижни награди от национални и международни конкурси. Участва в редица фестивали в страната и чужбина, сред които Софийски музикални седмици, Варненско лято, Европейски музикален фестивал, International Summer Academy – Aвстрия, Summa cum laude – Виена, Young Euro Classic – Берлин и други.

Момчил Пандев започва да учи виолончело шестгодишен при Ани Атанасова, на девет години печели първата си награда от международен конкурс. Следват единадесет награди и почетна диплома от различни международни конкурси за соло изпълнение и камерна музика в България, Великобритания, Чехия и Латвия. В момента е студент по виолончело в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Свирил е като солист на Симфоничния оркестър на БНР, с Академичния симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и „Симфониета“ - Видин. Посещавал е майсторски класове при Вен Син Йанг, Давид Герингас, Стефан Попов, Ромен Гариу, Антон Николеску, Владимир Перлин, Радвам Сума и Диляна Момчилова. Участвал е като стипендиант във фестивала за камерна музика „Музика Мунди“ - Белгия . Изнася концерти с различни камерни състави.

Снимка: ФС на „Underground Cello Quartet”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50