Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Господинов: Културата е всекидневно усилие

Проф. Ана Лулева: Социалното доверие в обществото е критично ниско

“Културата на недоверие и всяка култура не е нещо, което се придобива по рождение“, каза в “Нашият ден“ проф. Ана Лулева от Института по етнология и фолклористика към БАН:

“Тя не се наследява, не се предава по кръв, хората се научават как да живеят и какъв да бъде възгледът им за света, включително и това дали да се доверяват по между си и на институциите в своя опит.“

Исторически обхват

“Това, което се опитвах да разбера в моите изследвания в един продължителен период от време в историята на българите, е кога и защо те са се свързвали в отношения на недоверие, имало ли е периоди, в които обратно е преобладавала културата на доверие е преобладавала или е била по-силна.

Изследванията ми обхващат времето от 20-те години на ХХ в. до наши дни, защото такива са етноложките теми, с които съм се занимавала, а покрай тях винаги се е очертавал въпросът за доверието между хората.“

Ранните години на социализма

Със сигурност не се появява тогава недоверието в обществото, защото имаме свидетелства и самата аз от моите архивни проучвания установих, че още в по-ранни времена хората са имали недоверие към институциите по една или друга причина.

Но що се отнася до близкото минало и нещата, които хората още помнят като своя фамилна памет, действително ранните години на социализма, първото десетилетие, когато има един много масивен терор, без това хората да усещат, че могат да разчитат на справедливостта на държавните институции, тогава много се разрушава социалното доверие. След което нещата се успокояват. Може да се каже, че спомените за ранните социалистически години са много травматични за голяма част от българското общество.“

"Много съм мислила за това защо хората са склонни да повярват на някаква конспиративна теория, но не и да се доверят на това, което ни казва Министерство на здравеопазването. Отново стигаме до темата, че нивото на социално доверие в обществото е критично ниско. Хората трябва да получат много свидетелства от институциите, че могат да им се доверяват, за да се преобърне тази тенденция.

От гледна точка на социалните науки доверието е нещо променливо, то може да намалява, но може и да се укрепва и увеличава, така че бих била склонна да вярвам, че в един момент дори в хода на Covid кризата, хората ще се обърнат с по-голямо доверие към институциите, ако видят насреща адекватни и добре обяснени действия.“

“Недоверието в публичните институции се компенсира в персоналното доверие в уповаването на близки, приятели и роднини, най-тесният семеен кръг. И това действително е една опора, която хората и до ден-днешен имат.“

Георги Господинов

Темата коментира в “Нашият ден“ и писателят Георги Господинов:

“Културата е усилие, това не е природа, не се предава. Тя е всекидневно усилие. Връщането в миналото може да бъде и убежище, може да бъде и опасно нещо, ако се застоим там или ако се опитаме да се върнем и да останем там като по-уютно време спрямо сегашното. Корените на недоверието стоят назад във времето. И от преди социализма той само усилва, особено тези ранни години, но бих казал и по-късни след 80-те, се усилва състоянието на недоверие.“

Защо е трудно да живеем с миналото?

“Когато след 1989 г. различни слоеве на обществото решиха, че е по-добре сега да гледаме напред, да оставим миналото под килима и нещата, за които не говорим, несъстоялите се разговори рано или късно трябва да се състоят.

Минало, което не е изговорено, не е изтълкувано, с което нямаме общо съгласие, което не може да се отмени, към него сме обречени да се връщаме непрекъснато. Нещо такова се случи след 1989 г. и ние още берем плодовете му.

В момента имаме изследвания върху това минало, имаме анализи, имаме спомени, но общото съгласие на обществото ни е, че това, което е било в миналото, е нещо, за което трябва да се разберем дали искаме то да продължи, дали е добро или не. Това довежда връщането с носталгия към него и до избора на различни черти от него, за които да казваме “Всъщност тук не беше толкова лошо, ето това беше добре“, без да виждаме цялата картина.

В общество, в което културата е по-тънка поради ред исторически и всякакви обстоятелства, това говорене за държавата и институциите като нещо вън от нас, говоренето в трето лице, неизбежно се наслагва. Оттук в България е по-лесното поддаване на фалшиви новини, конспиративни теории, това, което наблюдаваме с процента ваксинации, всичко е свързано с миналото и с периодите, в които сме живели.“

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Даново залага на туризма

Карловското село Христо Даново се намира в подножието на Централен Балкан, на 120 километра от столицата и на 20-ина от общинския си център. Около него има полета с лавандулови насаждения и маслодайна роза. В населеното място живеят над 1700 човека, а в центъра му се намира паметникът на възрожденския учител, книжовник и родоначалник на книгоиздаването..

публикувано на 18.05.24 в 09:26
Серго Маркарян

Серго Маркарян: Протестиращите в Грузия казват – ако не сме свободни, по-добре да не сме живи

Въпреки продължаващите седмици масови протести парламентът в Грузия окончателно прие оспорвания закон за "чуждите агенти". Какво следва за Грузия, защо много анализатори предричат бъдеще за Грузия като това на Беларус и възможно ли е то? За влиянието на Русия в политиката на Грузия и не само там, има ли вина Западът за тежкото положение в Украйна..

публикувано на 17.05.24 в 16:45

Приемане на наследство по опис от малолетно дете и изпълнение на решение в страна членка на ЕС

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елка Пороминска  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Слушатели от град София (г-жа Николова и синът ѝ) задават следния въпрос: "Наследници сме на моя съпруг и баща на детето ни на имущество, което включва недвижими имоти в България, както банкови сметки в България и в..

публикувано на 17.05.24 в 15:10

В "Пирогов" откриха изложбата "Медицината в Османската империя"

Изложбата "Медицината в Османската империя" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" беше открита в Университетската спешна болница "Пирогов". Официалното откриване беше водено от изпълнителния директор на болницата д-р Валентин Димитров и директора на библиотеката доц. Красимира Александрова. Тази изложба представя най-интересните и важни..

обновено на 17.05.24 в 12:51
Тодор Тодоров и Анелия Торошанова

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма

Обидата и клеветата – престъпленията на обществото след социализма и как да докажем истината с лъжа? Това е темата на предаването "Законът и Темида". Коментар прави Тодор Тодоров , криминалист и графолог, консултант на предаването.  " Обидата и клеветата са престъпления от частен характер . По времето на социализма те са се преследвали като..

публикувано на 17.05.24 в 12:35