Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Василева: Търсенето на медицински сестри от чужбина не е решение

Снимка: Pixabay

През изминалата седмица зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов, каза, че “границите на страната за медицински специалисти са отворени". Той подчерта също, че се прави всичко възможно, включително увеличаване на бройката медицински сестри, които се обучават в колежи. България ще търси медицински сестри от Казахстан, Украйна, Беларус и Молдова.

Милка Василева
Темата коментира в “Нашият ден“ Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи:

“Убедени сме, че търсенето на медицински сестри от чужбина не е решението, дори и те да са етнически българи, които евентуално владеят български език.

За да упражнява професията медицинска сестра у нас, медицинският специалист трябва да отговаря на изискванията на европейска директива, а това означава обучение във висше образование на образователно-квалификационна степен бакалавър.

Това не е така в бившите републики на СССР, за да работят у нас, те първо трябва да приравнят своето образование и да се явят на изпит за професионално владеене на български език. Това не е невъзможна задача, но е изключително трудна.

В последните 2 години от тези страни има 10 кандидатки, завършили за медицински сестри в Украйна, Молдова  и Северна Македония. Три от тях бяха омъжени за българи и живеят тук и въпреки това не успяха да преминат изпита по български език. Това е много сериозен проблем.

Министерството на образованието трябва да обърне внимание вътре в страната. За да заминават хората навън, значи намират това, което ги интересува – добро заплащане и най-вече уважение към самите тях и към професията, която упражняват.

Все още “медицинска сестра“ не е в списъка на защитените професии. Тази професия е проблемна в целия свят. Това е една изключително тежка, сложна, хуманна професия, която не може да се упражнява от всеки.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти. В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката..

обновено на 21.05.24 в 13:01