Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Емил Бузов: Египет тепърва ще се разкрива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През ноември 1922 г. е открита гробницата на фараона Тутанкамон, а на 16 февруари следващата година се отваря погребалната камера и археологът-откривател, според запазените сведения, пръв вижда саркофага на владетеля.

Повече от година след отварянето мумията е изложена на въздействието на въздуха и слънчевите лъчи, което води до нейното сериозното повреждане.

Какво е египтологията след откриването на Тутанкамон?

Темата коментира в “Нашият ден“ гл. ас. д-р Емил Бузов, историк, археолог, египтолог и преподавател:

“Науките за древността винаги са били важни за човека. Ако не изучим миналото и не се поучим от историята, няма как да имаме бъдеще. Мога да кажа, че ХХI век ще бъде векът на археологията.  Смятам, че големите открития в областта на археологията в следващите години ще бъдат именно в Древен Египет, което ще промени изцяло разбирането и знанието ни за тази култура.

Египтологията има много голямо бъдеще, което е свързано с целия Средиземноморски свят. През последните години се провеждат много археологически разкопки и много открития са на ръба да се случат. За другите древни култури знаем почти всичко най-важно, докато Египет тепърва ще се разкрива пред нас.“

Пирамидите в Гиза, Египет

Човекът в Древен Египет

“Изборът на име на дете е един от интересните моменти, обикновено се случва в една игра на думи между родителите. Те също са били обвързани с идеята да кръщават децата си на свои роднини.

Това, което ни показва историята на Древен Египет е, че човечеството не се движи в една възходяща линия постоянно, съществуват моменти на възход и на падения.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етика на грижата, или докъде грижата е грижа?

В съвременната Етика на грижата се разграничават няколко аспекта, които обхващат отношението ни към себе си, децата, родителите и уязвимите членове на обществото. В интервю за предаването "Нашият ден" д-р Маргарита Габровска от Института по философия и социология към БАН обсъжда тези аспекти, подчертавайки разликите между грижа и услуга, както..

обновено на 07.05.24 в 13:23
Васил Велев и Антон Митов

Антон Митов представя: Васил Велев – автор на книгата "От Вида до Буда"

Васил Велев дълги години работи като журналист в британската компания за обществено радио и телевизия Би Би Си в Лондон. Освен това е и пътешественик, който е обиколил света. Въз основа на тези обиколки се появява книгата му с разкази "От Вида до Буда", която Антон Митов определя като електронно есеистични пътеписи. За едно дърво, което се ползва..

публикувано на 07.05.24 в 12:41

7 май – отбелязваме Деня на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия.  На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май става..

обновено на 07.05.24 в 10:02
Мануела Малеева

Мануела Малеева: За спорта и личната обществена отговорност

За спорта, темите на деня и личната отговорност на всеки, за да бъде светът по-добър, в "Нашият ден" говори легендарната българска тенисистка Мануела Малеева . Малеева споделя, че в днешно време твърде много теми предизвикват в нея тревожно чувство. Сякаш вече свикнахме с войната в Украйна и агресията на Путин, но всъщност този конфликт..

публикувано на 07.05.24 в 08:54