Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременните български квартети – струнен квартет „Фрош“

Снимка: @Frosch-Quartet

Новият цикъл от предавания, в които екипът на „Музикални вечери“ представя съвременните български квартети, започва (на 18 февруари от 19.30 часа) не случайно със струнен квартет „Фрош“.

От създаването си през 2007 г., още с първите концерти съставът заяви категорично, че е ансамбъл със своя звукова естетика и ясна визия за многоцветен стилов репертоар, обърнат амбициозно и към музиката на нашето съвремие. Квартетът е направил десетки световни премиери и първи изпълнения в България не само на творби от български композитори (Васил Казанджиев, Драгомир Йосифов, Георги Арнаудов,  Божидар Спасов, Румен Бальозов, Мартин Георгиев, Петър Керкелов, Любимир Денев и много други), но и от известни световни имена (като Дьорд Лигети, Доордж Кръм, Стив Райх, Тери Райли, Освалдо Голихов, Александър фон Цемлински, Карол Шимановски и др. ).



Съставът участва във всички известни български фестивали като „Ambul“ и „Звук и връзка“ в София , „Мартенски музикални дни“ – Русе, „Софийски музикални седмици“, „Дни на камерната музика“- Габрово, „Аполония“, „Варненско лято“, „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов - Пазарджик. Както и във фестивала „Ars Musica festiva“- Брюксел, в проекта в Oslo Concert House, посветен на българската и норвежката съвременна музика, в съвместната програма на БКИ-Москва и музея „Чайковски и Москва – „Нова българска музика“ и др.

15-годишната история на ансамбъла  започва с ядрото: Негина Стоянова – първа цигулка, Петя Димитрова – втора цигулка и Мария Вълчанова – виола. Първи челист в състава е Виктор Трайков, след него – Атанас Кръстев, а вече трети сезон с тях свири на тази позиция Теодора Атанасова. Името на състава Фрош сякаш наистина привлича благословията и закрилата на древния талисман (frosch – от немски жаба). Но успехите са неизменна част от вложената енергия, отдаденост,  любов към музиката, която сплотява четирите дами от квартета. И какво още? „Може би еднакви цели и стремежи, еднакви потребности и вкусови предпочитания, отношението към работата, какво искаме да дадем на публиката като послание и преживяване. Желанието да направим нещо свое по начина, по който ние го виждаме. Квартетът ни дава много свобода – като започнем от избора на репертоара, начинът, по който да го изработиш, да го поднесеш на публиката… Ние сме обединени абсолютно с една идеална за нас цел. Най-важното е сходното чувство за стил и тази отговорност, която споделяме към нотния текст, към произведенията, към авторите, с които работим. Защото имаме страхотното щастие да работим с много съвременни автори. Това е един процес, в който ние участваме много пълноценно и наистина  това ни обогатява и ни прави щастливи!“ – споделят в студиото на програма „Христо Ботев“ изпълнителите.

Квартет „Фрош“, архив
Освен интересния разговор с тях, ще чуете някои от най-ценните документални записи на състава, както и студийни, направени специално за Фонда на БНР. Квартет „Фрош“ записва интеграл с квартетите на Константин Илиев. Той е вдъхновител и интерпретатор на шест квартета, създадени специално за ансамбъла от Васил Казанджиев, който отбелязва: „Когато има такива великолепни изпълнители, вдъхновението идва лесно. За мен е голяма радост да пиша за тях“.

Квартет „Фрош“, архив
Музикантите от „Фрош“ са носители на Първа награда от Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов (2008) и на Втора награда от Международния конкурс за австрийска камерна музика - София (2008). Квартетът е лауреат на „Кристална лира“ (2015) в категория Камерни ансамбли, а през 2018 г. получава наградата „За високи художествени постижения“ на името на Марин Големинов –„Златен квартет“.

Снимки: ФС на квартет „Фрош“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50