Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли решение проблемът със студентите от историческите ни общности зад граница

Снимка: Ани Петрова

Ще бъдат ли премахнати пречките пред студентите от историческите ни общности зад граница и пред българските студенти, които по волята на родителите си са израсли в чужбина, но биха искали да се завърнат в родината и да продължат образованието си в български университет?

Темата коментира в “Нашият ден“ Галин Георгиев от Дружество „Родолюбец“:

“Миналата година имаше прецедент в това отношение. Вече 30 години постановление 103 на МС съществува и по силата на това споразумение, прието през 1993 г., в България се обучават българчета от нашите стари диаспори от Украйна, Молдова, Сърбия и Македония. Всеки, който има български произход, може да кандидатства и да се учи в прародината си.

Привилегиите по това постановление не са толкова много, но все пак имат право да ползват общежитие, да получават стипендия.

Но миналата година от МОН приеха правила по изпълнение на споразумението, в които за първи път заложиха българското гражданство като пречка, като един вид рестрикция, за да не могат българчета от изброените общности да кандидатстват в България.

Така условията, при които те се обучават, се приравняват с условията на всички останали български граждани, но ние се обявяваме срещу това, изхождайки от мисълта и презумпцията за различния статут на българчетата от историческите ни диаспори. Защото, получавайки българско гражданство, на тях не им се дава директно дом, имот, средства и родители в България.“

Какво трябва да се случи в промяната в Закона за българите, живеещи в чужбина?

“Имаме конкретно предложение и парламентарната комисия, начело с г-жа Антоанета Цонева, вече провежда такива анкети. Искаме в член 2-ри да бъде включена нова 4-та точка в Закона със следния текст “притежава чуждестранно или българско гражданство“.

Чуйте Галин Георгиев в звуковия файл. 


Темата коментира в “Нашият ден“ Антоанета Цонева, председател парламентарната комисия за политиките за българите извън граница:

“Били са създадени пречки пред приемането на студенти от Украйна, Молдова и Западните покрайнини. Това са едни специални разпоредби и постановления за българските висши училища, които осигуряват специфични квоти за младежите от тези български общности.

В определен момент започва една нова интерпретация на нормативната уредба, която създава пречки пред определен брой от тези младежи, а именно такива, които са придобили българско гражданство. По новото интерпретиране на правилата се решава, че не отговарят на критериите и изискванията да бъдат приемани по постановление 103.

Добрата новина е, че започна един интензивен диалог между заинтересованите страни. Бяхме сезирани, както всички институции. Направи се дискусия в Комисията, която ръководя с Дирекция “Висше образования“ на МОН. Смятам, че в следващия един месец трябва да бъде намерен подход, който да премахне тези пречки и да запази това облекчено положение, съществувало в годините.“

Чуйте Антоанета Цонева в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03