Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Берберов – 145 години от рождението

7
Снимка: sbhart.com

С изложбата „Отзвуци“ в Съюза на българските художници се отбелязват 145 години от рождението на живописеца и пейзажиста – Христо Берберов. Експозицията се открива на 1 март, в нея ще бъдат показани маслени платна, рисунки и графики, а също и творби от галериите и музеите във Варна, Карнобат, Сливен, Елена и Монтана, както и от частни колекции. Ще бъде показано за първи път произведението „Мечкари“, с което Христо Берберов още като студент в академия „Албертина“ участва в Първата изложба на Дружеството за поддържане на изкуството в България през 1894 година. За първи ще се представи и част от религиозното творчество на художника, непознато до днес на специалистите и на широката публика у нас, споделя кураторката д-р Анжела Данева:

Ангелина Грозева и Анжела Данева (вдясно)
„Чрез изложбата сме се опитали да направим един малък храм. Любопитно е да дойдат хората да видят как стенописи са представени в галерийно пространство. Картината „Мечкари“ е много любопитна, още като студент я представя. В тази картина се вижда влиянието на проф. Гросо върху Берберов.

Той се учи основно от Джакомо Гросо, и повечето българи основно от италианските професори се учат на самочувствие. Когато той е преподавал е бил млад човек. Бил е много добър портретист. С нея представя още две свои произведения. Луиджи Болангаро е малко по-голям от нашите студенти в „Албертина“, те са още Георги Митов, Драган Данаилов и Захари Желев. Как Луиджи Болангоро пристига в България е интересно, разговорите са били интересни. Много амбициозен е бил като художник. Пристига във Варна. Преподава там в мъжката гимназия 2 години. Христо Берберов преподава в Пловдив, и Луиджи отива при него. Всичко се случва, защото по това време брат му на Христо Берберов е директор на Пловдивската гимназия. Били са много близки приятели.“

Берберов се записва се да учи в Кралската академия за изящни изкуства „Албертина” в Торино. Негови професори са Пиер Челестино Джиларди, Джакомо Гросо и Андреа Таверние. Интересна е историята на Христо Берберов и Луиджи Болонгаро – състудент на Берберов от „Албертина“. Допринася за развитието на стила на италианската живопис в България и успява да смесва различни стилове. По повод годишнината, ще бъде издадена двуезична монографична книга за художника от издателството на Нов български университет и фондация „Цанко Лавренов“.

Изложбата „Отзвуци. Христо Берберов (1875-1948) и неговото наследство“ се открива на 1 март в Съюза на българските художници и може да бъде видяна до 2 април.

Снимки: СБХ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55

Излезе "Алиса в страната на чудесата" с илюстрации на Салвадор Дали

"Алиса се умори да седи без работа до сестра си на скамейката, тя беше надзърнала един-два пъти в книгата, която сестра ѝ четеше, но там нямаше нито картинки, нито разговори. "За какво ли е такава книга — си помисли Алиса — без картинки и без разговори?" И тъй както си мислеше (доколкото изобщо можеше да мисли в тая горещина, която я..

публикувано на 04.05.24 в 13:32

Поздрави се сам!

В редакция "Хумор и сатира" знаем, че съответните учени са изследвали, броили са и са установили научен факт – в България най-популярно е името Георги.  При нас актьори и автори с това име има доста, затова тази неделя след новините в 18 часа  ефирът ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният..

публикувано на 04.05.24 в 11:00

Sepia: нова изложба на Димитър Генчев в пространството на DOT София

"Смятам, че художникът е наблюдател на заобикалящия го свят, който се опитва да анализира онова, което вижда. А ако наблюдаваш нещо дълго време, започваш да го обикваш",                                                                                                                  Димитър Генчев. Пловдивската галерията за съвременно..

публикувано на 04.05.24 в 08:26
Кирил Кадийски

Саморазпятията на поета

Човекът се ражда от човека. "Фениксът се ражда не от яйце, а от пепелта" (Кирил Кадийски) . Поетът се ражда от поезията.  В печалния ден, в който Божият син е разпнат, за да изкупи греха на човечеството, в "Артефир" отправяме поглед нагоре – към възвишената поезия.   Престижното френско издателство "Аден" посвети годишния си алманах  на..

обновено на 03.05.24 в 14:34