На 9 март е Световният ден на DJ-я /World DJ Day/. Диджей е човек, който избира и пуска музика – най-често клубна, поп или диско, за пред публика. Другото наименование е дисководещ, което произлиза от водещ на музикална програма в дискотека.
За този ден разказва в “Нашият ден“ диджеят Васко Громков:
“Чак такова ограничаване на клубовете, каквото имаше по време на пандемията, не е имало и не сме го очаквали. Едва ли някой в света е очаквал това, както и че цели две години ще си играем на партизани – с мерки, ограничения и други неща, но пък оцеляхме и този път.
С навлизането на модерната супертехника професията диджей стана много по-достъпна и същевременно се обезцени, но много хора, които остават без работа, се опитват да я практикуват. Това означава, че професията няма да изчезне.
За съжаление в последните 10 години хонорарите не са мръднали в нашата област. В момента конкуренцията е жестока. Много млади диджеи подбиват пазара, но така е било винаги. Сега ситуацията е малко по-изострена заради всичко, което се случва в света.
В момента, когато нещата се отпускат и падна Зеленият сертификат, първоначално имаше само млади хора, но започнаха да се завръщат и по-утвърдените посетители. Младите ме впечатляват с това, че оценяват музиката, излязла много преди да се родят. В момента е много актуално диското от края на 70-те години.
Най-скорошното ми събитие е в петък, а след това имам в събота.“
Чуйте разговора в звуковия файл.
И двете деноминации празнуват Възкресение Христово, което е централно събитие в християнската вяра. Това е денят, в който се отбелязва възкресението на Господ Иисус Христос след неговото разпятие и кръстна смърт. За смисъла на празника. С какво се отличават богослуженията им? Различна ли е символика на боядисаните яйца? Какви са традициите и..
Прекрасен филм с основен сюжет вечната битка между добро и зло, с уникални актьории творчески екип. Как да не "посегнеш" към това заглавие, след като на гости в студиото е проф. Росен Коларов, специалист по лицево-челюстна хирургия. И не само: професионален фотограф-художник, бил е ръководител на болница и на агенция, създател и деец на българската..
Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо са партньори и в живота, и в работата с глината от вече повече от четвърт век. Различни като творчески търсения, те все пак са развивали стила си заедно и неминуемо са си повлияли един на друг. И двамата са очаровани от могъществото и красотата на природата, която в Априлци е достатъчно близо, че да пренесат..
"Щом сме се събуд ѝли и газим земята, значи всичко е наред " – с тази всекидневна мъдрост от Северозапада ме посрещнаха в село Злидол, област Враца. Навръх Цветница няколко местни добри жени раздаваха пакети с храна на възрастни хора в затруднено положение. Инициативата е част от кампанията на фондация "Прави добро! Бъди добър!" "Подари..
През целия си живот Даниел Георгиев е бил свързан с храната и произвеждането ѝ, въпреки че завършва Строителния техникум и Минногеоложкия университет в София. Съдбата, късметът, а може би и упорството и решимостта, го срещат с възможността да предлага, а сетне и да произвежда храна. И така, от нулата, както казва той, заедно с брат му създават..
1170 години след създаването си първата старобългарска азбука продължава да привлича интереса на учените, широката публика и любителите на загадки. В чест..
Пoредният брой на "Литературата, начин на употреба. На фокус – Полша", осъществен със спомоществователството на Полския институте посветен на Олга..
Журналистката Ан Апълбаум става известна с изследванията си за съветската диктатура, като преведените у нас нейни книги са "Гулаг: лагерите на смъртта",..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg