Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

9 март – Световен ден на диджея

Васко Громков: В момента е много актуално диското от края на 70-те години

Снимка: Pixabay

На 9 март е Световният ден на DJ-я /World DJ Day/.  Диджей е човек, който избира и пуска музика – най-често клубна, поп или диско, за пред публика. Другото наименование е дисководещ, което произлиза от водещ на музикална програма в дискотека.

За този ден разказва в “Нашият ден“ диджеят Васко Громков:

“Чак такова ограничаване на клубовете, каквото имаше по време на пандемията, не е имало и не сме го очаквали. Едва ли някой в света е очаквал това, както и че цели две години ще си играем на партизани – с мерки, ограничения и други неща, но пък оцеляхме и този път.

С навлизането на модерната супертехника професията диджей стана много по-достъпна и същевременно се обезцени, но много хора, които остават без работа, се опитват да я практикуват. Това означава, че професията няма да изчезне.

Васко Громков

За съжаление в последните 10 години хонорарите не са мръднали в нашата област. В момента конкуренцията е жестока. Много млади диджеи подбиват пазара, но така е било винаги. Сега ситуацията е малко по-изострена заради всичко, което се случва в света.

В момента, когато нещата се отпускат и падна Зеленият сертификат, първоначално имаше само млади хора, но започнаха да се завръщат и по-утвърдените посетители. Младите ме впечатляват с това, че оценяват музиката, излязла много преди да се родят. В момента е много актуално диското от края на 70-те години.

Най-скорошното ми събитие е в петък, а след това имам в събота.“

Чуйте разговора в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Епископ Румен Станев, Ана-Мария Кръстева и пастир Данаил Игнатов

Възкресение Христово при католиците и протестантите

И двете деноминации празнуват Възкресение Христово, което е централно събитие в християнската вяра. Това е денят, в който се отбелязва възкресението на Господ Иисус Христос след неговото разпятие и кръстна смърт.  За смисъла на празника. С какво се отличават богослуженията им? Различна ли е символика на боядисаните яйца? Какви са традициите и..

публикувано на 19.04.25 в 12:59
Проф. Росен Коларов

Лице назаем…

Прекрасен филм с основен сюжет вечната битка между добро и зло, с уникални актьории творчески екип. Как да не "посегнеш" към това заглавие, след като на гости в студиото е проф. Росен Коларов, специалист по лицево-челюстна хирургия. И не само: професионален фотограф-художник, бил е ръководител на болница и на агенция, създател и деец на българската..

обновено на 19.04.25 в 10:59
Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо

Керамични фосили в Априлци

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо са партньори и в живота, и в работата с глината от вече повече от четвърт век. Различни като творчески търсения, те все пак са развивали стила си заедно и неминуемо са си повлияли един на друг. И двамата са очаровани от могъществото и красотата на природата, която в Априлци е достатъчно близо, че да пренесат..

публикувано на 19.04.25 в 08:10

В Злидол живеят само добри хора

"Щом сме се събуд ѝли и газим земята, значи всичко е наред " – с тази всекидневна мъдрост от Северозапада ме посрещнаха в село Злидол, област Враца. Навръх Цветница няколко местни добри жени раздаваха пакети с храна на възрастни хора в затруднено положение. Инициативата е част от кампанията на фондация "Прави добро! Бъди добър!" "Подари..

публикувано на 18.04.25 в 08:45

Ферма в Осоица

През целия си живот Даниел Георгиев е бил свързан с храната и произвеждането ѝ, въпреки че завършва Строителния техникум и Минногеоложкия университет в София. Съдбата, късметът, а може би и упорството и решимостта, го срещат с възможността да предлага, а сетне и да произвежда храна. И така, от нулата, както казва той, заедно с брат му създават..

публикувано на 17.04.25 в 15:25