Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли да сключваме договор при настаняване на бежанци у дома

| обновено на 11.03.22 в 08:01
Светлана и Ирина от Украйна
Снимка: Радио Пловдив

Какви документи трябва да имат украинските бежанци у нас за подписване на договор при предоставяне на частно жилище?

Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Йорданка Беклийска:

“Това са наемни отношения, но те са безвъзмездни, защото даващият дома си не изисква заплащане на помощта. Възможно е да се сключват такива договори, които биха могли да бъдат ограничени и с някакъв срок – за колко време ще се ползва жилището, кой ще покрива сметките за ток, вода, парно и какво и в какъв вид се предоставя за безвъзмездно ползване.

При наличие на недобросъвестност, независимо какви са параметрите на договора, ако една от двете страни е недобросъвестна, много е трудно и единствено с помощта на съда връщането в изходна позиция на отношенията по между им. Може да се развали договорът, да се принудят както наемателите, така и други ползватели да напуснат жилището.

Надявам се, че, предвид ситуацията, не би се стигало до недобросъвестни отношения, но тъй като има такъв риск, бих посъветвала хората, които безвъзмездно са готови да предоставят тази хуманитарна помощ, да помогнат на бежанците и веднага след това да може да се включи такава договорна форма, с оглед на това да има организация на отношенията.

Ако има вреди, настъпили при ползването на жилището, ако има много дългосрочно ползване, говоря над 10 години, тогава вече има една придобивна давност, която съществува. И най-големият риск, който съществува, е ползвателите да откажат да напуснат съответното жилище.

За да бъдат защитени интересите и на двете страни, не е излишно да има подобни правоотношения. Украинските граждани имат право да пребивават тук 90 дни, само на базата на техните лични документи, с които са влезли в страната. Това е право, което означава, че те могат свободно да пребивават на територията, без да предприемат никакви стъпки по отношение на това да се регистрират и да правят каквото и да било.

Голяма част от бежанците не предприемат действия по регистрация в Агенцията за бежанците заради неяснотата в световен мащаб. Те самите не знаят колко време ще останат, дали няма да спре войната и да могат да се върнат, дали наистина искат да останат тук.

В момента, в който се регистрираш като бежанец у нас, автоматично придобиваш правата, които българската държава дава, и не можеш толкова лесно да отидеш в друга държава, в която ще решиш, че ще живееш.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър и храна

Фифика Георгиева завършва актьорско майсторство за куклен театър и известно време животът ѝ е тясно свързан с театъра, а сетне тя се посвещава поравно на театъра и на храната. Така е и днес, години по-късно, както в проектите ѝ за деца, така и в проектите ѝ за възрастни. За нея производството на сладка, лютеница и сладоледи е почивка от..

публикувано на 24.06.24 в 18:20

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52

Студентски театрален фестивал в Хасково за трета поредна година

На 24 юни в Хасково се открива третото издание на единствения студентски театрален фестивал в България "Сцена на края на града". За програмата и участниците е разговорът със Стелиян Николов, директор на ДКТ "Иван Димов" – Хасково. Ето какво каза Стелиян Николов в ефира на предаването “Нашият ден”: "Фестивалът се провежда за трета поредна..

обновено на 24.06.24 в 12:34

Фестивалът на дивите цветя в Родопите с 11-о издание

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" представяме единадесетото издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите. Тази година фестивалът поставя акцент върху изложението на местни производители, предлагащи екологично чисти продукти от планинския район. Илия Годев , организатор на фестивала, разказва за събитията и акцентите на..

обновено на 24.06.24 в 11:07
Яна и Димитър Недялкови

Влез в обувките ми

Все повече съвременни изследвания казват, че обувките, които носим, имат решаващо значение за здравето на телата ни. Бързите масови производства на обувки казват, че можем да носим всичко, стига то да ни е по джоба. Занаятчийските производства на обувки казват, че е важно да запазим човешкото лице на всеки един занаят, следователно – човешките..

публикувано на 23.06.24 в 10:35