Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Безумие и слава“ – книга за Студената война

7
Снимка: Издателство „Сиела”

В контекста на трагичните събития в Европа от последния месец книгата „Безумие и слава“ на носителя на „Пулицър“ Тим Уайнър се превръща в настолно четиво, в опитите да се обяснят действията на руския президент Владимир Путин. Защо толкова години САЩ подценяваха Путин и неговата политическа война? Изданието проследява развитието на вечното противоборство между двете световни суперсили – САЩ и СССР, както и опитите за възраждане на съветската империя.


„Безумие и слава“
обхваща различните етапи на битката между двете велики сили – от „посяването на семената на бъдещото противоборство“, през паравоенните мисии през 50-те години на XX век, годините на Студената война, периода на неоспорима американска доминация, който приключва с атентатите от 11 септември, до новото яростно противопоставяне през XXI век – областта на пропаганда и фалшиви новини, превърнали се в най-важното бойно поле на планетата.

Шпионаж, саботажи, дипломация и фейк – всички тези оръжия на политическата война се използват от 1945 г. до наши дни, като успехът далеч по-често е на страната на руснаците. Базирайки се на редица източници, Уайнър показва как новият агресивен подход на Путин довежда до пряко вмешателство в изборите в Америка и до успех на удобен за него президент.

Авторът на тази книга Тим Уайнъре носител е на най-престижната награда за журналистика „Пулицър“ и на националната литературна награда на САЩ за книгата „Наследство от пепелища: Историята на ЦРУ“, издадена и у нас през 2009 г. Като кореспондент на „Ню Йорк Таймс“ следи дейността на ЦРУ, ФБР и Пентагона във Вашингтон и е военен репортер в Афганистан, Пакистан, Судан и много други държави в продължение на почти 20 години. Преподавател е по история и творческо писане в Принстънския университет и в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Премиерата на книгата беше на 15 март в зала „Американски център“ на Столичната библиотека. Участие в разговора взеха създателят на поредицата „Власт и отговорност“ Свилен Спасов, проф. Момчил Методиев и главният редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев.


Сред уважилите събитието бяха президентът Петър Стоянов, бившият министър-председател на България Филип Димитров, политикът и журналист Асен Агов, проф. Вили Лилков, директорът на Европейския съвет за външна политика у нас Весела Чернева и др.

Създателят на поредицата „Власт и отговорност“ Свилен Спасов представи „Безумие и слава“ на Тим Уайнър специално за аудиторията на „Артефир“, в разговор с Димитрина Кюркчиева. Чуйте звуковия файл.

Снимки: издателство „Сиела“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17

Четене с разбиране като игра

Платформата "Книговище" връчи годишните си награди от Априлското състезание по четене с разбиране. В него взеха участие десетки деца от цялата страна. Искра Джанабетска, една от създателките на "Книговище", говори в "Какво се случва" за положителните практики, които насърчават децата да четат. "Когато започнахме "Книговище" заехме един работещ..

публикувано на 23.05.24 в 08:14

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08