Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 март – Световен ден на поезията

Днес се отбелязва Световният ден на поезията, който е учреден през 1999 г. от ЮНЕСКО. Целта на обявения ден е да се признае обществената ценност на поетичното изкуство като носител на езиковата красота, културата, свободния дух и творчески заряд, който ни издига над тривиалното и винаги ще бъде белег за висок човешки идеал. 

С поетическото четене и изложбата „Поезия на 5-ия етаж” днес Министерството на културата стартира разговор за поезията и държавните политики за подкрепа в тази област. Инициативата се отбелязва с поетическо четене на стихове от 21 поети, с изложба с техните стихове и дискусия. Водещ на събитието е драматургът и поет – Стефан Иванов:

„Ще чуем съвременна, актуална поезия, която говори за нужди, мечти, желания. Поезията ни учи на по-смислен разговор и разпознаване на другия в неговата смисленост и дълбочина. По стените на Министерството на култура ще видим и 21 творби на всички тези автори. Непрекъснато трябва да си припомняме, че сме съставени от букви, от думи, от слово, това слово има нужда от грижа – визия и стратегия. Всички поети преди да станат класици, са и нещо ново, на което може да се помогне, и стратегически, и премислено и иновативно. В България се прави, но има какво още да се направи за припомняне за това, че културата, литературата и изкуството са ценност и че са необходими в целия свят.“

Свои стихове в инициативата споделят: Анна Лазарова, Белослава Димитрова, Валери Валериев, Вангел Имреоров, Георги Гаврилов, Иван Димитров, Иван Ланджев, Камелия Спасова, Надежда Радулова, Наталия Иванова, Никола Петров, Петър Чухов, Петя Кокудева, Преслава Виденова, Радослав Чичев, Ренета Бакалова, Стефан Иванов, Стефан Икога, Теодора Тотева, Христо Мухтанов и Яна Монева. Всички се включват и в кръглата маса.

ЮНЕСКО за първи път приема 21 март за Световен ден на поезията по време на своята 30-а Генерална конференция в Париж през 1999 г., с цел да подкрепи езиковото многообразие чрез поетично изразяване и да увеличи възможността застрашените езици да бъдат чути. Световният ден на поезията е повод за почитане на поетите, възраждане на устните традиции на поетични рецитали, насърчаване на четенето, писането и преподаването на поезия, насърчаване на сближаването между поезията и други изкуства, като театър, танци, музика и живопис и повишаване на видимостта на поезия в медиите.

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25