Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нашето тихо местенце" – филм на Елица Георгиева

Снимка: siff.bg

Бащата на Альона, мълчалив дисидент, инженер и ликвидатор на Чернобил, странен вид хулиган, изчезва един ден в морето, близо до турското крайбрежие. След корабокрушението са открити всички тела с изключение на неговото. Прокрадва се съмнение. Той вече е направил няколко опита за бягство от своята белоруска реалност: взривявал е брегове, за да премине с лодката си; започнал е да пие; обявил е, че ще избяга в Индия. Освен ако детското въображение на Альона не е измислило всичко това. 

Двадесет години по-късно Альона живее във Франция. На брега на Нормандия тя започва да пише роман за тази история, „създавайки“ спомени, за да запълни пропуските. Затова тя избира език, „осеян“ с дупки, пропуски, липси – нейния собствен френски. Едновременно с това тя иска да проумее колко километра трябва да измине човек, за да намери своя център. И ако през 1994 г. се бяха провели протестите на продемократичните движения, баща ѝ щеше ли да напусне Беларус, както през 2020 г.?

Елица Георгиева заснема създаването на романа, който белоруското ѝ алтер-его Альона започва да пише за баща ѝ – морски авантюрист, физик и мечтател, изчезнал край турския бряг през 1995 г. Като съпровожда този процес на загуба и преодоляване на мъката чрез писане, режисьорката измисля свой собствен визуален език, който засилва напрежението между сън и реалност, поезия и памет.

Кое е истина в този пъзел от фрагментирани детски спомени?

Снимки – София филм фест

Елица Георгиева е родена през 1982 г. От 2000 г. живее и работи във Франция. Изучава кино и литература. Посвещава се на широк спектър артистични проекти, съчетаващи кино, литература и мултимедийни пърформанси. През 2017 г. режисира документалния филм "Всяка стена е врата". "Нашето тихо местенце" е вторият ѝ филм.

ФИЛМОГРАФИЯ
2009 Чужденка/ки (Etrangere/s) – къс. док.
2017 Всяка стена е врата (Every Wall is a Door) – док.
2021 Нашето тихо местенце (Our Quiet Place) – док.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05

Еротика в рамки – изложба на Веселин Боришев

В пространството Куб на "Топлоцентрала" Веселин Боришев откри еротична фотоизложба "Фрейминг | Framing". Тя е в рамките на фестивала "ФотоФабрика" и преди време имаше мини вариант в пространството на Музея на фотографията в Казанлък. Тук вече изложбата е в цялост. Боришев не използва модели, а това са кадри от личния му живот, които той снима 20..

публикувано на 19.04.24 в 13:10