Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Татяна Томова: Приспособяването на социалната система към бежанския проблем е успех на правителството

Снимка: БГНЕС

Държавата ще предоставя ваучери от по 100 лева на бежанец от Украйна, който е със статут на временна закрила. Това съобщи по време на парламентарния контрол миналия петък социалният министър Георги Гьоков. Средствата ще се осигурят от европейски програми и ще се дават от Дирекция “Социално подпомагане“ по места. Бежанците ще получат и съпътстваща подкрепа чрез психологическо подпомагане и трудово консултиране, като ще се изработват индивидуални планове за действие на търсещите работа бежанци.

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Татяна Томова, преподавател по “Публични политики“ в СУ “Кл. Охридски“:

“Прояви се доста въображение при създаването на мерките, които се предприеха на национално и местно равнище за помощ на бежанците от Украйна.

Струва ми се, че това се случва за първи път в България – толкова активното разрешаване на един наболял проблем и да се предприемат действия, които не само да отговорят на някакви социални нужди, но и да са изградени по такъв начин, че да се стимулира и български бизнес, да се получат едни вторични ефекти, от които цялото общество да има полза. Всъщност искам да похваля правителството.

Прекрасно е, че българските граждани откликнаха по такъв начин, но не бива да подценяваме и действията, които бяха предприети.

Нашата социална система е много негостоприемна. В голямата си част тя зависи основно от приноса, от това да си си плащал вноските, от това да си бил активен и т.н. Има програми за социално подпомагане, но те са изключително минималистични и не могат да отговорят на такъв натиск от нужди.


Това, което прави правителството, е да се приспособи към тази социална система, независимо от това, че по отношение на нея можем да кажем много неща, които поне според мен трябва да бъдат променени.“

“Това, че днес ще се променя Законът за здравето и за Социалното осигуряване е толкова бързо предприета мярка, така че да могат бежанците от Украйна да получат достъп до здравни услуги.

Колкото и да не е прието това в България, наблюдавам с оптимизъм това, което се прави по отношение на бежанците от Украйна. Държавата се опитва да управлява един процес.

В момента има един проблем – дава се простор, ниша за голяма активност от страна на администрацията. Тя ще трябва да установи индивидуален статус, да реши определени въпроси – тук съмнението ми е свързано с капацитета на социалната администрация.


До момента тя просто е прилагала правила – на този човек се помагат толкова пари, а когато трябва да оцени индивидуален проблем, този капацитет става решаващ.“

“Въпросът с помощите на бежанци е много сложен, защото веднага можем да сравним колко получава един пенсионер и се предоставя за един бежанец, но това е много подвеждащо и на повърхността. Тези хора бягат от войната, това е несъизмеримо човешко страдание – те губят домовете и целия си живот.

Бежанците от Украйна са с по-различни социални характеристики от традиционното представа за бежанец. Свикнали сме да гледаме на бежанците като на хора, тръгнали с минимална сума. В случая пак е така, но тези хора в голямата си част имат тук роднини или самите те са устроени по някакъв начин. Проявата на солидарност е висша ценност.

Най-страшното в тази ситуация е създаването на изкуствена разделителна линия между бежанци и български граждани в нужда, която работи само в полза на ретроградни политики.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40

Безплатни консултации в кабинета по репродуктивно здраве на "Майчин дом"

В това издание на Lege Artis говорим за репродуктивното здраве. Доц. д-р Мария Юнакова , акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишна практика, запознава слушателите на предаването с кабинета за репродуктивно здраве на СБАЛАГ "Майчин дом", който отвори врати за безплатни консултации на пациенти с репродуктивни..

публикувано на 03.07.24 в 13:27

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50