Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато театралните костюми се качат на модния подиум

Снимка: театър „Възраждане“

В тазгодишното издание на най-големия моден форум у нас за първи път бяха представени театрални костюми, а именно костюмите по дизайн на Мира Бъчварова за представлението „Алиса в страната на чудесата“ на театър „Възраждане“, с режисьор Христо Ботев Станчев. „Алиса в Страната на чудесата“ е фантазия, която показва лудостта на хората в истинския свят и e същинско пиршество на въображението и находчивостта, оставяйки в зрителите желанието всеки от тях да запази детското в себе си. Дизайнерката Мира Бъчварова и режисьорът Христо Ботев Станчев правят мост между модата и театъра, не за първи път в своята съвместна работа, но за първи път се виждат театрални костюми на модния подиум:

„Преди седмица се събудих и видях заекът как тича на „cat walk” подиум и се обадих на Христо да направим интервю, той каза – направи, каквото искаш, Мария Бонева прие с удоволствие,директорът на театър „Възраждане“ Роберт Янакиев ни подкрепи. И тогава имах две седмици за още два образа – бебето, което е по идея на Христо, от една кора излизат ръчички на актьора и главата, тялото е кукла, но дизайнът е мой. Гъсеницата е вдъхновена от един мой костюм, който излезе на Златна игла и Христо тогава много го хареса. Много добра колаборация правим с Христо, защото той има идеи абсолютно неосъществими идеи за костюми, но аз като един чудат човек се опитвам да ги осъществя, за първи път в света се поставя театъра на модна сцена и за мен е чест и удоволствие. Аз съм човек на изкуството, художник съм, театърът е божествено място, както и киното. Да работя с режисьор, който знае какво иска, е огромна чест в името на изкуството. Не можете да си представите сценария, много е въздействащо. И ефектите, които са вложени с дългогодишни проучвания за мултимедия, фокуси, стига се до едно живо магическо представление и преживяване. Преминавам през историческия костюм, но вкарвам и много елементи от модата тази година. Съчетавам историята и актуалните тенденции.“ споделя дизайнерката Мира Бъчварова.

„Харесвам много костюма на Хъмпти Дъмпти, който трябва да свири, освен да играе, сложно е и за актьора. В драматизацията събрах две дебели книги в едно представление. В представления, които правим, персонажите са доста сложни и трудни за изпълнения. Четох доста задълбочено двете книги и изкарах най-интересните образи и с Мира им дадохме по-малко от себе си и направихме много интересно представление с въображение, фокуси и музиката на Мишо Шишков – син. Едно съвършенство на въображението. А въображението не трябва да спира. Да не забравяме, че сме децата. Ще се опитам да поднеса историята по друг начин. Това, което правим то не е само за децата, а е и за възрастни и е трудно да се установи този мост. Трябва в театъра човек да получава съновидение, а дизайнерите могат да помогнат за осъществяването на лудите идеи на режисьорите.“ – споделя режисьорът Христо Ботев Станчев

Пиесата „Алиса в страната на чудесата“ на театър „Възраждане“ е драматизация по двете книги на Луис Карол. Тя е приказна история, чийто главен персонаж е малкото момиченце на име Алиса. Интересни образи на герои са Алиса, Лудия шапкар и Кралицата на сърцата. Премиерата на представлението се очаква да бъде на 30 април. Мира Бъчварова прави трета постановка като костюмограф за театър „Възраждане“. Нейно дело са костюмите за спектаклите „Снежанка и седемте джуджета“ и „Ян Бибиян и Дяволчето Фют“, а решенията ѝ са смели и провокативни и се храсват, както на децата, така и на техните родители.

Дизайнерско студио „Мира Бъчварова“ се развива в областта на Различната мода. Тази мода, която ще пасне на сърцето на всяка дама. Тази мода, която може да промени светогледа ви към света, а именно да живеем днес и сега, и да бъдем малко по-щури от вчера. Мира е многократен носител на наградата „Златна игла“ в раздела „Експериментална мода“, връчвана от Академията за мода.

Христо Ботев Станчев завършва ТДВА „Димитър Тошков“. Започва да учи в колеж „Любен Гройс“, София и НБУ – Театрален департамент, специалност „Театрална режисура“. Работи по представленията: „Черни очи за случайни срещи”, ДТ - Монтана (1997 г.); „Парк Авеню 79“ в „777“ – худ. Галepия (1998 г.); „Брилянтин“ мюзикъл в хотел „Топ Капи“, Турция (2000 г.); „Spirit & Body“ – шоу-спектакъл ревю - София, дизайн М. Бъчварова (2003 г.); „Снежанка и седемте джуджета“, театър „Възраждане“ (2009 г.).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

С "Хенри V" Сава Лолов гостува за първи път на българска сцена

Френският актьор с български произход Сава Лолов гостува за първи път със свое представление в България. По покана на Театралната работилница "Сфумато" той представя на 20, 21 и 22 май в София своя моноспектакъл "Хенри V", създаден по едноименната пиеса на Уилям Шекспир, с включени откъси от трудове на Антонен Арто и авторски текстове на актьора. В..

публикувано на 22.05.24 в 08:10

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45