Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Социално равновесие и душевен мир

Снимка: eesc.europa.eu

Напоследък често мислим за думата „мир“. С тъга, с гняв от това, че някъде се развива война. Когато колегата Даниел Ненчев избра думата „мир“ за тема на един от предходните броеве на „Гласът на времето“, се замислих за ситуациите, в които война (вече) няма, но няма и мир. За съжаление, не можем да се отървем от усещането, че войните продължават и след войните, че травмите не се отработват никак лесно и продължават да тлеят и на индивидуално и психологическо, така и на социално ниво, някак колективно, общностно.

С психолога Слави Стоев и социалния педагог Станислав Додов разговаряме за психо-социалните измерения на мира, като думата в центъра на предаването е „равновесие“.

Според Слави Стоев „Един конфликт също може да съществува в равновесие. Това не означава, че той е мир. Историята познава много такива примери. Дори вътре в себе си можем да живеем в равновесна война, в паритет на конфликтите, който изглежда равновесен и никой не може да вземе надмощие, но това не е мир.“

„Не мисля, че има такова животно като равновесно общество. Ако има, то означава, че сме се вживели в някакви равновесия, който аналитично погледнато не са непременно баланс. Една кастова система, да речем, може да се счита за равновесна и в същия период от време, само че в друга точка на света, може да се счита за равновесно, че работници и работодатели имат равен глас в производството. И двата сценария могат да се считат за равновесни. Критичният въпрос е как се създава съзнанието за това що е равновесието, за какво ни служи то.“ допълни Станислав Додов.

Разговор за реда в общото живеене, хоризонта на очакване и усещането ни за контрол. От управлението на стреса, през тревожността и омразата до хуманизма и опасността да накърним човешкото достойнство.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Мирчев, Ваньо Контев, Георги Мутавджийски, Асен Масларски (от ляво надясно)

От Искъро по-дълбоко нема! А защо не и по-чисто?

На предаването "И рибар съм, и ловец съм" гостуват двама млади мъже, представители и част от Управителния съвет на Риболовно сдружение "Искър – София", изпълнени с огромен ентусиазъм и решителност да превърнат река Искър в синоним на чистота и място за благоденствие на балканската пъстърва. Това са Георги Мутавджийски и Ваньо Контев от риболовното..

публикувано на 07.06.23 в 17:35
Снимката е илюстративна.

Защо ефектът от стреса влияе на чернодробната функуция?

Как изглежда животът след 15 дни в стъклена клетка? Какви са отраженията върху психиката и общото здравословно състояние след доброволната изолация на ултрамаратонеца Красимир Георгиев? Повече за резултатите от медицинските изследвания, оказали влияние както върху физическото, така и психическото състояние на ултрамаратонеца, коментира в..

публикувано на 07.06.23 в 13:15
Д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз

Новият рамков договор между БЛС и НЗОК ще промени философията на взаимоотношенията

Българският лекарски съюз ще предложи подписването на новия Рамков договор да се случи, след като бъде приет бюджетът на НЗОК .  Това каза в интервю за БНР д-р Иван Маджаров , п редседател на Българския лекарски съюз. Той допълва, че делегатите на 75-ия извънреден Събор на БЛС дадоха мандат на ръководството за подписване на НРД 2023-2025 при..

публикувано на 07.06.23 в 12:55

Балканска диета – без какво да не сядаме на масата?

Балканската диета е темата, която обсъжда доц. д-р Светослав Ханджиев, диетолог и специалист по хранене, в предаването "Нашият ден" по повод Световния ден за безопасност на храните. Той разглежда балканската диета,  като подчертава важността на хранителните традиции. Специалистът подчертава, че начинът на хранене, който имаме, е базиран..

обновено на 07.06.23 в 11:38

Безопасност на храните – как да върнем доверието на потребителите?

Световният ден за безопасност на храните се отбелязва всяка година на 7 юни с цел да подчертае важността на предотвратяването, откриването и управлението на рисковете, свързани с хранителната безопасност. Този ден има за цел да допринесе за осигуряването на продоволствена сигурност, здраве, икономическо благосъстояние, устойчиво развитие и достъп..

обновено на 07.06.23 в 10:08