Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социално равновесие и душевен мир

Снимка: eesc.europa.eu

Напоследък често мислим за думата „мир“. С тъга, с гняв от това, че някъде се развива война. Когато колегата Даниел Ненчев избра думата „мир“ за тема на един от предходните броеве на „Гласът на времето“, се замислих за ситуациите, в които война (вече) няма, но няма и мир. За съжаление, не можем да се отървем от усещането, че войните продължават и след войните, че травмите не се отработват никак лесно и продължават да тлеят и на индивидуално и психологическо, така и на социално ниво, някак колективно, общностно.

С психолога Слави Стоев и социалния педагог Станислав Додов разговаряме за психо-социалните измерения на мира, като думата в центъра на предаването е „равновесие“.

Според Слави Стоев „Един конфликт също може да съществува в равновесие. Това не означава, че той е мир. Историята познава много такива примери. Дори вътре в себе си можем да живеем в равновесна война, в паритет на конфликтите, който изглежда равновесен и никой не може да вземе надмощие, но това не е мир.“

„Не мисля, че има такова животно като равновесно общество. Ако има, то означава, че сме се вживели в някакви равновесия, който аналитично погледнато не са непременно баланс. Една кастова система, да речем, може да се счита за равновесна и в същия период от време, само че в друга точка на света, може да се счита за равновесно, че работници и работодатели имат равен глас в производството. И двата сценария могат да се считат за равновесни. Критичният въпрос е как се създава съзнанието за това що е равновесието, за какво ни служи то.“ допълни Станислав Додов.

Разговор за реда в общото живеене, хоризонта на очакване и усещането ни за контрол. От управлението на стреса, през тревожността и омразата до хуманизма и опасността да накърним човешкото достойнство.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Баналността на патриотизма*

Преди дни в сайта "Площад Славейков" журналистката Силвия Недкова публикува текст, посветен на предстоящия ни национален празник и на банализирането на българския патриотизъм. Времето за четене на нейния коментар е точно три минути. Размишленията по него обаче биха отнели много време, а лекуването на последиците от това банализиране – години, ако..

публикувано на 02.03.24 в 09:00

Божидар Буглов: Богат си, когато даряваш

Понякога забравяме колко голяма радост можем да донесем на другите, когато подаряваме от сърце. Щедростта е нещо, което Божидар Буглов от Казанлък разбира по-добре от повечето хора. Той не само подарява, той раздава част от това, което е произвел със собствените си ръце на тези, които се нуждаят. Родом от Пловдив, Божидар и семейството се..

публикувано на 01.03.24 в 11:36

Празнично приветствие от Братислава: Българската детска градина ни честити 1 март

Първи март е един от най–любимите празници на малки и големи. С него поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най–близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по–добро начало.  Стартира "Фестивал на..

публикувано на 01.03.24 в 10:25

Стартира "Фестивал на мартеницата" в Пернишкото село Мурено

Според народните вярвания Баба Марта олицетворява слънцето и пролетта. Месец март неслучайно е наричан Женския месец и отново е символ на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. В миналото българите вярвали, че когато Баба Марта се засмее, навън ще е слънчево и топло , но разсърди ли се, задухва силен вятър и..

обновено на 01.03.24 в 10:08

Връчват наградите "Бизнес жена на годината"

Светът на бизнеса неизменно се преобразява, включвайки със себе си разнообразие от талантливи и амбициозни жени предприемачи. Тези жени не само ръководят успешни предприятия, но често и балансират изискванията на своя бизнес с нуждите на семействата си. Именно този баланс между професионални и лични ангажименти заслужава признание и подкрепа...

обновено на 01.03.24 в 08:57