Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За седми път „Master of Art“

Снимка: @MasterofArtFilmFestival

Филмовият фестивал „Master of Art“ започва за седми път тази вечер (7 април). Цифрата седем е знакова в случая, както отбелязва Найо Тицин, артистичен директор и създател на филмовия фестивал: „За седми пореден път „Master of Art“ ще отдаде почит на изкуствата, видени през окото на седмото изкуство. Седем града ще бъдат домакини на Седмото издание на фестивала през 2022 г. Заслугата да завършим този житейски цикъл от седем години, е на нашата публика, на нашите партньори и на кинотворците от цял свят, които с езика на кино документалистиката ни правят съпричастни с изключителните истории от света на изкуството“.

Откриването ще бъде с филма „Кърт Вонегът – неподвластен на времето“ в 19 часа в кино „Люмиер“. Половин час по-рано във Френския институт, зала „Славейков“ може да се види друго интересно заглавие от програмата – „Полък и Полък“.


Естествено, фестивалът тази година има фокус Украйна и може да проследим интересни документални филми на украински режисьори. Онлайн изданието вече гледахме през зимата, а сега ще „надградим“ видяното с нови стойностни документални творби от света на изкуството на живо в киносалоните. Повече за програмата и фестивала тази година, чуйте от Найо Тицин, който с надежда приветства зрителите в кината на различни български градове така: „Епидемиите отминават. Тираните си отиват. Войните свършват. Изкуството остава! Нека изкуството бъде с теб!“

Снимки: ФС на фестивал „Master of Art“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Пенев с награда „Икар“ за водеща мъжка роля

Връчиха "Икар"-и 2023

Вчера по повод Международния ден на театъра бяха връчени театралните награди "Икар" на Съюза на артистите в България за 49-а поредна година. Церемонията се проведе в Народния театър. В категория водеща женска роля, "Икар" получи Светлана Янчева за ролята на Уини в "О, щастливи дни" в театрална работилница "Сфумато". Наградата прие режисьорът проф...

публикувано на 28.03.23 в 16:24
Джералдин Чаплин

Джералдин Чаплин с Наградата на София на София филм фест - 2023

Наградата на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното тази година беше връчена на актрисата Джералдин Чаплин (САЩ), която участва във втори филм на режисьорката Джесика Удуърт – "Лука". Филмът бе с премиера в зала 1 на НДК на Международния София филм фест, 2023. В ролята на Генерала в кинолентата се превъплъщава Джералдин Чаплин,..

публикувано на 28.03.23 в 15:44

"Непокорната" – роман-събитие за Италия

Монца, март 1936 г. Две момичета се опитват да скрият в реката трупа на млад мъж с фашистка значка на ревера. Когато полицията го открива, едната от тях е обвинена в убийство. Франческа е единствено дете в семейство от средната класа. Всеки ден тя тайно наблюдава от един мост Мадалена, която играе с две по-големи момчета на брега на реката. В града..

публикувано на 28.03.23 в 12:13
Корица: Ивелина Велинова

Златните пародии за Властта и Идеала

В епизод 497 "Трамвай по желание" прави радиопремиера на кавър фототипното издание "Радой Ралин: Две златни пародии за Властта и Идеала". "Тази книжка е израз на почит и памет към скъпите ми покойници – двамата вечни съратници в битката на сатирата срещу злобата на деня и зловещината, причинена от силните на деня – Радой Ралин и Борис Димовски“. Така..

публикувано на 28.03.23 в 09:30

Обща книга на Иван Теофилов и Георги Господинов

"Сега повече от всякога виждам какво съм постигнал, пропуснал или пропилял“, заявява Иван Теофилов в края на книгата "За радостта и езика". В нея той разговаря в писма с Георги Господинов. А в заключението добавя: "Остава ми надеждата, вярата в преосмислянето, преимуществото на доброто, на което съдбовно му е отсъдено да надделява…" Нейната необичайна..

публикувано на 28.03.23 в 08:50